Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Simpozijum o stočarstvu
  • 19.09.2023. 13:30

Da li budućnost svinjarstva posle AKS-a postoji samo za velike farme?

Jedna od gorućih tema Simpozijuma o stočarstvu bila je afrička kuga svinja. Govorilo se na koji način je čovek glavni vektor i koja karika u lancu suzbijanja treba da budu biosigurnosne mere.

Foto: Depositphoto/dusanpetkovic
  • 329
  • 21
  • 0

Jedna od tema Međunarodnog simpozijuma o stočarstvu (ISAS 2023) koji je održan na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu bila je i aktuelna afrička kuga svinja (AKS). Početkom maja ove godine registrovano je 81 žarište, da bi u ovom trenutku imali čak 2.500. Iako su mnoge evropske zemlje preduzele drastične mere u uklanjanju vektora bolesti - divljih svinja, u Srbiji struka je saglasna da je najveći prenosilac upravo čovek, ali kako?

Jovan Mirčeta iz Vojvodinašume objasnio je da je u poslednje vreme nađeno više bačenih uginulih domaćih svinja u šumama i rekama, nego divljih grla.

Mrtvo prase pluta Dunavom, šta se desilo?

"Do sada je 20 nađeno i isto toliko izvučeno iz Save", potkrepio je Mirčeta podacima.

Pored toga, izostala je i rana detekcija kod populacije divljih jedinki, te je i to doprinelo daljem širenju, i to na godišnjem novou na površini do čak 20 km.

"Tihi ubica"

Stočari AKS mogu prepoznati na osnovu iznenadnog uginuća jedne i više svinja; gubitka apetita, potištenosti, povišene telesne temperature do 42°C, krvarenju po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa), krvavom prolivu, pobačaju, nesigurnosti u hodu, otežanom disanju i kašljanju, povraćanju kod grla.

Prvi simptomi se često ne opaze, kaže Ostojić (foto: J. Kuzmić)

"Simptomi same bolesti su slični kao kod klasične kuge svinja, iako je vakcinacija od ove bolesti ukinuta pre dve godine, ali je osnovna razlika što se ti simptomi ne uočavaju odmah. Tako se ona brzo proširi takoreći neopaženo", objasnio je Saša Ostojić iz Centra za krizno planiranje i upravljanje naročito opasnim zaraznim bolestima Uprave za veterinu.

Dr Božidar Savić iz Instituta za veterinarstvo Beograd i profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dodaje da prođe manje od 12 sati od detektovanja zaraze do prvih laboratorijskih rezultata, te je važna povratna informacija samih stočara i pravovremena reakcija.

Međutim, zbog izostanka biosigurnosnih mera i sistema kontrole, najveću štetu pretrpele su upravo male i srednje farme, ali uprkos svim naporima imuni nisu bili ni veliki proizvođači. Tako je AKS probio i barijeru na farmi Delte agrara u Staroj Pazovi.

Primer sa Deltine farme dao je Zoran Uzelac

"Ne postoji nijedna farma u Srbiji koja ima apsolutno sve biosigurnosne mere; spoljne puteve za kamione koji dovoze hranu, posebne objekte za pretovar i utovar svinja itd. U našoj kompaniji, Nukleus farma jedino ima taj pregradni objekat gde se svinje dovoze internim putem, te kamioni ne dolaze u kontakt sa samom farmom kad preuzimaju svinje. Stvar je u tome što je biosigurnost samo jedna od karika u borbi protiv AKS-a, ali je kod nas poslednji odbrambeni zid", zaključuje direktor stočarstva kompanije Delta agrar Zoran Uzelac i dodaje kamioni kafilerije, oni koji dovoze hranu i odvoze konfiskate, kao i oni koji transportuju životinje su najveći prenosnici "u celoj priči".

Relaksirane mere za zatvorene farme?

Do sada je u zaraženim gazdinstvima eutanazirano više od 54.000 svinja. Prema podacima Uprave za veterinu, poslednja zaraza zabeležena je u selu Bošnjak, opštine Petrovac na Mlavi u Braničevskom okrugu. Na pitanje Agrokluba kako može da se obnovi svinjarstvo u našoj zemlji i da li u bliskoj budućnosti njime neće moći da se bave mali i srednji proizvođači, Ostojić kaže da je cilj da se zaštiti proizvodnja na velikim farmama.

Simpozijum o stočarstvu, govornici predavanja o AKS-u

"To je 80 odsto svinjarske proizvodnje koju Republika Srbija ima. Mi smo izmenili naredbu da se kod velikih proizvođača farmi zatvorenog tipa skrati period od 40 na 15 dana nadzora na AKS. Period trajanja mera zabrane i ograničenja prometa svinja koji ne može biti kraći od 15 dana, može se primeniti i u kanalisanim kontrolisanim sistemima proizvodnje, na osnovu procene rizika", kaže Ostojić i dodaje da pokušavaju da relaksiraju mere koliko je to moguće, ali da opet budu u zakonskim okvirima.

Rečeno je još, da su za ovu bolest, za koju ne postoji zvaničan lek, u Vijetnamu pronašli vakcinu koju trenutno testiraju na velikom broju grla na Filipinima, Kini, Tajvanu. Iako se do sada pokazala kao 90 odsto efektna, nije dozvoljena u komercijalnoj upotrebi.


Foto prilog


Tagovi

Afrička kuga svinja AKS Simptomi Biosigurnosne mere Velike farme Delta agrar Kamioni kafilerije Divlje svinje Jovan Mirčeta Saša Ostojić Božidar Savić Zoran Uzelac Svinjarstvo Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste zagovornik alternativne medicine, prirodne kozmetike i prirodnih preparata?