Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 08.09.2023. 16:30

Dodatan novac za sprečavanje AKS-a i nadoknadu štete vlasnicima

Nakon što inspekcija i komisija utvrde bolest i da grla moraju da budu eutanazirana, radi se procena kategorije i težine svinje, kao i tržišna cena, te se na osnovu toga se određuje ukupna suma nadoknade.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 142
  • 60
  • 0

Do sada je na oko 2.200 gazdinstava u Srbiji potvrđeno preko 4.100 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Podsetimo, nakon što inspekcija i komisija utvrde bolest i da grla moraju da budu eutanazirana, radi se procena kategorije i težine svinje, kao i tržišna cena, te se na osnovu toga se određuje ukupna suma nadoknade. Sami stočari ne podnose zahtev za novčanu nadoknadu, već inspekcija nakon utvrđenog zapisnika.

AKS: Koji su simptomi, ko uklanja leševe i kolika je nadoknada?

Prerađivači su ranije ponudili stočarima da odmah otkupe sve svinje kako proizvođači ne bi bili na gubitku.

AKS je potvrđen na teritoriji 46 opština u 15 upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački, Mačvanski, Pirotski i Grad Beograd).

Od ukupnog broja slučajeva AKS kod domaćih svinja, evidentirano je skoro 3.900 uginulih svinja. U zaraženim gazdinstvima eutanazirano je 42.200 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.


Tagovi

AKS Nadoknada štete Ministarstvo poljoprivrede Eutanazija zaraženih svinja Povećan budžet


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...