Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovi u hrani
  • 10.04.2024. 16:00

EFSA: Ostaci veterinarskih lekova u hrani i dalje su niski

EFSA je objavila rezultate istraživanja nivoa veterinarskih lekova i drugih materija kod životinja i u hrani životinjskog porekla. Procenat neusklađenih uzoraka za 2022. iznosio je 0,18.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 111
  • 8
  • 0

Poslednji izveštaj Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) pokazuje da su nivoi ostataka veterinarskih lekova i drugih materija koje se nalaze kod životinja i u hrani i dalje niske u Evropskoj uniji.

Obuhvaćene su različite grupe materija kao što su hormoni, antibakterijska sredstva, zagađivači okoline, kao i zabranjene materije, a podaci se odnose na države članice EU, ali i na Island i Norvešku.

Isplatilo se smanjenje upotrebe antibiotika u stočarstvu?

Procenat neusklađenih uzoraka u 2022. godini iznosio je 0,18 što je znatno manje u odnosu na prethodnih 13 godina kada se neusklađenost kretala od 0,17 do 0,37 odsto, stoji u saopštenju. Brojka za 2021. iznosila je 0,17 odsto.

Što se tiče ukupnog nivoa neusklađenosti sa ciljanim uzorcima, ona je iznosila 0,27 odsto što znači da je nešto veća nego 2021. kada je iznosila 0,24.

Potpuni skup podataka od oko 13 miliona analiziranih rezultata, kažu, uskoro će biti dostupan na otvorenom repozitorijumu koji je osmišljen u svrhu poboljšanja transparentnosti, ponovljivosti i ponovne upotrebe dokaza u procenama rizika za sigurnost hrane i hrane za životinje.


Tagovi

Antibiotici Hormoni Island Norveška EFSA Evropska unija


Autorka

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.