Pretraživanje tekstova
Preporuke su dali na osnovu procene sistema uzgoja. Održaće i javne online događaje u kojima će predstaviti rezultate.
Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) preporučila je izbegavanje prakse sakaćenja, ograničavanja hrane i korišćenja kaveza. Cilj je poboljšanje dobrobiti uzgajanih pilića brojlera i koka nosilja.
U to su uključeni saveti o prostoru, naseljenosti životinja, osvetljenju, prašini, buci, otpadu i strukturama kao što su povišene platforme.
Procenjeni su sistemi uzgoja koji se koriste u Evropskoj uniji za brojlere i nosilje i identifikovane opasnosti kojima su životinje izložene i povezane posledice po njihovu dobrobit. Urađene su dve procene koje pokrivaju proizvodni ciklus od uzgoja pilića do uzgoja brojlera i koka nosilja.
Mišljenje je zatražila Evropska komisija u okviru svoje strategije "Od njive do trpeze" čime daju podršku reviziji zakonodavstva Evropske unije o dobrobiti životinja. Zakonski predlog Komisije očekuje se u drugoj polovini 2023. godine.
EFSA je objavila naučno mišljenje o dobrobiti uzgojenih svinja i pet mišljenja o dobrobiti uzgajanih životinja tokom transporta. Završava se rad na procenama koje pokrivaju dobrobit teladi na farmama, muznih goveda, pataka, gusaka i prepelica.
Online javni događaj na kome će biti predstavljeni nalazi mišljenja o brojlerima i nosiljama održaće se 28. marta, a registracija se počinje 28. februara.
Drugi događaj posvećen predstojećim mišljenjima o teladi, mlečnim kravama, patkama, guskama i prepelicama održaće se 23. maja 2023. godine.
Tagovi
EFSA Evropska agencija za bezbednost hrane Dobrobit životija Zabrana kaveza Brojleri Koke nosilje
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Da li ste čuli za Orašanku - polusuvu šljivu punjenu orasima, obloženu čokoladom sa dodatkom mlevenog keksa ili kokosa? Jedna greška prilikom projektovanja sušare navela je Slađana Maksića, penzionera iz Orešca da napravi ovaj srpski delika... Više [+]
Da li ste čuli za Orašanku - polusuvu šljivu punjenu orasima, obloženu čokoladom sa dodatkom mlevenog keksa ili kokosa? Jedna greška prilikom projektovanja sušare navela je Slađana Maksića, penzionera iz Orešca da napravi ovaj srpski delikates koji je proteklih godina više puta nagrađivan. Više o tome pročitajte uskoro na Agroklub-u!