Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Francuskoj
  • 25.07.2019. 16:00
  • Vogezi, Francuska

Ekstremne vrućine: Da bi nahranili stoku moraju da kose skijašku stazu

Visoke temperature imaju veliki uticaj i na stočarstvo pa se francuski stočari bore sa nedostatkom hrane za svoju stoku. Naime, u planinskom masivu Vogezi na istoku Francuske, stočari su primorani da kose travu sa ski staze.

Foto: Vedran Stapić
  • 145
  • 24
  • 0

Ekstremne vrućine i drugi ovogodišnji toplotni talas, koji je zahvatio zapadnu Evropu, ponovo je najviše do izražaja došao u Francuskoj. Pre samo dvadesetak dana, ogromna šteta načinjena je u vinogradima na jugu Francuske gde je još uvek zeleno grožđe na vinovoj lozi izgledalo kao da je spaljeno pomoću bacača plamena. 

Toplotni talas spržio francuske vinograde, grožđe izgleda kao da je paljeno bacačem plamena

Toplotni talas koji nas prži ovih dana ponovo je najjači u Francuskoj, ali i Španiji i Portugalu. Naime, juče je u francuskom Bordou izmereno 41,2°C.

Sušom pogođeni četvrtu godinu zaredom

Ovako visoke temperature, naravno, imaju veliki uticaj i na stočarstvo pa se francuski stočari bore sa nedostatkom hrane za svoju stoku. Naime, u planinskom masivu Vogezi na istoku Francuske, stočari su primorani da kose travu sa ski staze. 

Stočar Florent Kampelo, čije krave pasmine Vožijen, inače žive na 1.200 metara nadmorske visine, zabrinut je zbog vrlo neizvesne budućnosti, kada su u pitanju ovakve vremenske neprilike, piše Le Point

"Prošlo je sto godina od kako postoji ovo skijalište i nikada ga nismo kosili", kaže Kampelo koji zajedno sa kolegama od ponedeljka kosi travu na skijaškoj stazi La Brese - Hohnek, kako bi nahranio stoku.

Inače trava na toj stazi uvene u jesen, pre početka skijaške sezone, ali ove godine koristiće se za ishranu stoke u delu Francuske koja je sušom pogođena već četvrtu godinu zaredom. 

Holštajn krave zbog suše daju manje mleka 

Krave koje tamo uzgajaju, provode do pet meseci na delu između Alzacije i Lorene, a ostatak godine u dolini Munster, hrane se samo travom, a ne kukuruzom poput krava koje žive u ravnici. 

Pre deset godina, 185 hektara bilo je dovoljno za ishranu njegovih 120 grla stoke, a danas, ista površina ne proizvodi dovoljno hrane za upola manje stado. 

Rasa holštajn koja je najrasprostranjenija u Francuskoj, najviše pati zbog ovih vrućina zbog čega je proizvodnja mleka kod ove pasmine smanjena do 60% dok je pasmina Vožijen puno izdržljivija i na sušna razdoblja pa se razmišlja o ukrštanju

Zbog ovako velikih šteta u poljoprivredi, Francuska će uputiti zahtev Evropskoj komisiji za isplatu milijardu evra za pomoć poljoprivrednicima, piše BBC


Tagovi

Suša u Francuskoj Nedostatak hrane Uzgoj krava Vožijen Vogezi Florent Kampelo Toplotni talas


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.