Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisija amonijaka
  • 16.11.2018. 18:00

Goveda emituju amonijak - odobren lek za njegovo smanjenje

FDA je službeno odobrila lek nazvan Experior koji je prvi takav odobreni lek za smanjenje gasa koji se emituje iz otpada, pomešanog urina i izmeta stoke.

Foto: Pixabay/1447441
  • 537
  • 45
  • 0

Kada pomislimo na opasne gasove koje emituje stoka, prvo na šta pomislimo je metan koji, naučno dokazano, znatno utiče na klimatske promene. Međutim, stoka su složena bića kada se govori o raznolikosti gasova koje emituju. FDA (Uprava za hranu i lekove) ovih dana je odobrila prvi lek za lečenje gasna koji ređe vežemo za stoku. 

Švajcarci osmislili hranu od koje krave manje podriguju 

Naime, stoka emituje i gas amonijak budući da ne mogu razložiti azot koji uzimaju u sklopu svoje ishrane. Azot se najčešće nalazi u urinu gde je zapravo bezopasan. Ipak, u izmetu goveda postoje enzimi koji kada se pomešaju sa urinom stoke, formiraju amonijak koji baš i nije tako bezopasan. Problem prisustva amonijaka najčešći je u zatvorenim objektima, naročito na većim farmama i zatvorenim farmama mlečnih goveda gde se tečni i čvrsti otpad meša na podovima, navodi Modern Farmer.

Amonijak doprinosi eutrofikaciji 

Osim činjenice da amonijak smrdi i može da bude iritantan za ljude i životinje, on dopirnosi i nečemu što se zove eutrofikacija. To je zapravo proces kojim amonijak ulazi u izvore vode i podstiče masovni rast algi i drugih organizama u ekosistemima, pa tako zagađuje vodotokove. Višak algi na površini jezera i drugih stajaćih voda može da uzrokuje smrtnost životinja koje u njima borave. 

FDA je službeno odobrila lek naziva Experior koji je prvi takav odobreni lek za smanjenje gasa koji se emituje iz otpada, pomešanog urina i izmeta. Prema istraživanjima koje je sprovela kompanija Elanco, proizvođač tog leka, Experior nema poznate zdravstvene nuspojave

Bolji izbor - kvalitetnija ishrana

Naravno, postoje i druga rešenja za problem emitovanja amonijaka. Naime, Experior samanjuje emisiju amonijaka za 14-18%. Međutim, urađene su i druge studije koje pokazuju da se emisija amonijaka može smanjiti ako se stoka ne hrani hranom koja sadrži mnogo proteina, kao što je soja. Studije su pokazale da kvalitetnija ishrana, kao trava, odnsono prirodna hrana za krave, može smanjiti količinu amonijaka za 40 posto. 


Tagovi

Uzgoj stoke Amonijak Metan Eutrofikacija Experior Gasovi Efekat staklene bašte Experior


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.