Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 12.12.2018. 10:15

Higijena muže - uslov dobrog kvaliteta mleka

Dobro očišćena i provetrena staja, čisto i zdravo grlo, garant su dobrog kvaliteta mleka.

Foto: Flickr / StateofIsrael
  • 502
  • 11
  • 1

Ulaskom u staju sigurno ćete prvo osetiti oštar neprijatan miris, pre svega amonijaka. Budite sigurni da koliko god vama smetalo, smeta i životinjama. Utiče negativno na njihovo zdavstveno stanje, ali i na visoku produktivnost mleka. 

Obavezno provetravanje staja

"Najmanje šta možete da uradite za svoja goveda je da staje otvarate i redovno provetravate i to bar dva puta dnevno. Ujutru i uveče je najbolje, kada se vrši ishrana i muža. Pored toga, izđubravanje je mera koja je obavezna, jer prvi preduslov za dobro zdravstveno stanje životinja je dosta čistog vazduha", naglašava Gordana Vujaklija, stručnjak za stočarstvo u lozničkoj Poljoprivrednoj službi.

Goveda inače jako dobro podnose niske temperature i klimatske uslove koji vladaju u našoj zemlji, pa nema bojazni da će im česta provetravanja naškodtiti, naprotiv, mogu samo imati koristi. 

Zbog higijene i kvaliteta  mleka neophodno je kravama obezbediti čist vazduh, bez prašine i štetnih gasova, koji su normalan produkt u ovoj proizvodnji. Mleko je namirnica koju konzumiraju ljudi i njegova ispravnost nikada ne treba biti dovedena u pitanje.

Higijena na prvom mestu

Veliki uticaj na kvalitet mleka ima broj somatskih ćelija, koji je odraz zdravstvenog stanja vimena (pokazuje da li slučajno postoji neki upalni proces, tačnije mastitis) ali i broj mikroorganizama, koji nam govori o opštoj higijeni. Pre svega higijeni muzača, koji mora imati najpre čiste ruke i ne sme biti u kontaku sa drugim životinjama pre muže. Zatim higijenu grla (čisto vime), ali i higijena same staje gde boravi krava. Vujaklija naglašava da proizvođači moraju svojim kravama obezbediti čiste prostirke i dovoljno slame a posebno voditi računa o opremi koja se koristi prilikom muže, transporta i čuvanja mleka ( muzilice,mlekovodi, laktofrizi).

Otkup sirovog mleka pod lupom novog Pravilnika

Zlatna pravila muže

Najsigurnije je kada se krave muzu ručno, ali je to teško izvodljivo kada je veliki broj grla u staji, kaže Vujaklija i dodaje: "Međutim kako god da obavljate ovaj posao, dezinfekciona sredstva su obavezna, kisela i bazna, sve u cilju smanjenja broja mikroorganizama. Postoji pravilo koje nije teško ispoštovati, a to je da vime uvek najpre operete hladnom vodom, kako bi se uklonili proteini, a potom toplom kako bi se sprale masnoće. Obavezno nakon muže, svaku sisu umočiti u dezinfekcioni rastvor, kako bi se sprečilo prodiranje mikroorganizama u sisni kanal između dve muže. Svu opremu koja se koristi u ovom procesu nakon svake upotrebe detaljno oprati. Od velike je važnosti da mleko koje ide u preradu bude besprekorno čisto, kako bi bila zdravsteveno ispravna namirnca".


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Stočarstvo Mleko Muža Higijena Higijena muže Staja Govedarstvo Krave


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao