Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 23.06.2018. 14:30

Il de frans: Farma u Mužlji potencijalni priplodni centar za Srbiju

"U poslednje vreme se kod proizvođača javlja veliki interes za kupovinu kvalitetnih priplodnih ovaca il de frans, zato što znaju koje su njihove genetske predispozicije", kaže Gordana Aćimac iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Foto: Đorđe Simović
  • 1.558
  • 239
  • 0

Moderna farma il de frans ovaca Mužlji pored Zrenjanina, vredna desetine miliona dinara, ovog proleća dobila je prve jaganjce. Izgradnja objekta počela je pre godinu dana, zahvaljujući porodicama Malušić i Vukoje. Sve su uskladili prema evropskim standardima, po uzoru na francuske stočare. Iz ove zemlje su i uvezli 250 priplodnih ovaca.

"Grlo ženki plaćali smo 500 evra, a ovnove 850 evra. Očekivanja su ispunjena, a novac nije bačen. Planovi su širenje stada, da dostignemo 1.000 priplodnih majki. To nam je i cilj - da ovo bude prvenstveno priplodni centar za Srbiju i ovaj deo regiona", kaže za RTS Aleksandar Vukoje iz Zrenjanina.

Marko Malušić dodaje da je sve počelo kao partnerstvo između njegovog  oca i Aleksandra. On se priključio, jer mu se ideja dopala, a kako kaže, stvorila se ljubav prema životinjama i ratarstvu.

Il de frans popularan u Srednjem Banatu

Nekada je na pašnjacima u Srednjem Banatu paslo na hiljade ovaca. Trenutno postoji od 1.500 do 2.000 grla rase il de frans, koji su pod kontrolom odgajivačke organizacije. Kako kaže Gordana Aćimac iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin, to je druga rasa po brojnosti, nakon virtemberga: 

Virtemberg najzastupljenija rasa u Banatu

"U poslednje vreme se kod proizvođača javlja veliki interes za kupovinu kvalitetnih priplodnih ovaca il de frans, zato što znaju koje su njihove genetske predispozicije. To je prvo dobar prirast, a često ove ovce imaju i dobru reprodukciju i neretko jagnje dva do tri jagnjeta".


Izvori

RTS


Tagovi

Il de frans Ovce Farma Priplodni centar Virtemberg Priplodna grla  Gordana Aćimac Aleksandar Vukoje Marko Malušić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.