Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Avansiranje
  • 06.02.2022. 10:00

Kada se kravi obroci avansiraju i zašto?

Ako krave povoljno reaguju na pojačanu ishranu, odnosno povećanom proizvodnjom reaguju na avansiranje, koristi se ono dopunsko sve dok krave ne prestanu da reaguju na avansiranje ili je ono postalo neekonomično.

Foto: Depositphotos/PhotoA
  • 177
  • 34
  • 0

Posle telenja i normalizacije ishrane, najčešće desetak dana po telenju, daju se povećane količine hrane, nešto iznad stvarnih potreba. Ovakvo povećanje obroka se naziva i avansiranje. U ovom periodu, svakih sedam dana se, nakon kontrole muže, određuje potrebna količina hrane, u zavisnosti od proizvodnje, ali se obrok povećava za onoliko koliko je potrebno za proizvodnju tri do četiri litra mleka, a kod visokomlečnih krava i do pet, navodi stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Knjaževac Neđeljko Pipović.

Ako krave povoljno reaguju na pojačanu ishranu, odnosno povećanom proizvodnjom reaguju na avansiranje, koristi se ono dopunsko sve dok krave ne prestanu da reaguju na avansiranje ili je ono postalo neekonomično. Obrok se tada stabilizuje prema postignutoj proizvodnji. Obično se ovakvom ishranom dostigne maksimalna proizvodnja sa 30-35 dana laktacije s tim da postoje individualna odstupanja.

Kako hraniti i paziti na kondiciju junica prvotelki?

Kako smo ranije pisali, poboljšanje ishrane se može ostvariti hranjenjem većom količinom hrane, ili uključivanjem kabaste hrane u obrok, ili povećanjem udela koncentrata u obroku. 

Preobilna ishrana daje negativne rezultate

Kada se postigne maksimalna dnevna proizvodnja mleka, krave se hrane prema stvarnim potrebama, s tim što se redovno prati proizvodnja i tako obezbeđuje potrebna količina hrane.

Znaci pre telenja i kad je potrebna pomoć veterinara?

Sa opadanjem krivulje proizvodnje smanjuju se potrebe, te time i količina hrane. Kao što nedovoljna ishrana negativno utiče na proizvodnju, jer ne obezbeđuje dovoljno hranljivih materija, tako i preobilna utiče negativno. U prvo vreme ona je neekonomična, jer se daje više hrane nego što je životinji potrebno, te se smanjuje iskorišćavanje hranljivih materija. Zatim dolazi i do negativnih posledica utovljenosti krava, zbog čega može proizvodnja i da se smanji, objašnjava Pipović.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Avansiranje Obrok Stočna hrana Krave Nakon telenja Ishrana krava Neđeljko Pipović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...