Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita stoke
  • 15.08.2019. 16:00

Kako najbolje zaštititi stoku od insekata

S obzirom da se muve najčešće zadržavaju na raznim nehigijenskim mestima, ne samo da je problem uznemiravanje životinja već i činjenica da su prenosioci raznih mikroorganizama koji ometaju proces varenja hrane kod teladi, uzrokuju upale vimena, razna gnojenja, zarazna zapaljenja očne sluzokože i kvarenja mleka.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.069
  • 81
  • 0

Tokom letnjeg perioda insekti su redovna pojava u stočarskim objektima jer im uslovi u ovom okruženju pogoduju. Ostaci hrane, stajnjak, vlaga i odgovarajuća temperatura odlični su uslovi za razvoj insekata, a pre svega muva. Bez obzira o kojoj vrsti insekata je reč, njihovo prisusvo u objektima vrlo je štetno. Oni uznemiravaju sve životinje, a posebno smetaju muznim kravama.

S obzirom da se muve najčešće zadržavaju na raznim nehigijenskim mestima, ne samo da je problem uznemiravanje životinja već i činjenica da su prenosioci raznih mikroorganizama koji ometaju proces varenja hrane kod teladi, uzrokuju upale vimena, razna gnojenja, zarazna zapaljenja očne sluzokože i kvarenja mleka

Osočne jame i lagune sprečavaju zagađivanje životne sredine

Svako uznemiravanje tokom muže deluje na smanjenje količine namuženog mleka i do 25%, a zbog uznemiravanja životinje slabije jedu, količinski pojedu manje hraniva, a samim tim smanjuje se i ne postiže odgovarajući dnevni prirast.

Obavezno održavajte higijenu objekta

Kako bi se zaštitile životinje i održala stabilna proizvodnja, stočari moraju da utiču na smanjenje brojnosti, ukoliko ne postoji mogućnost za njihovo potpuno uništavanje u objektima. Najvažniji korak je održavanje celokupne higijene prostora u kom borave životinje, kao i prostora oko objekata.

Ovo se najbolje postiže, pre svega krečenjem u proleće, kako bi se uništila legla muva koja su preživala hladne zimske dane pre nego što polože svoja jaja. Ženka štalske muve izleže 20 - 50 jajašaca. Iz izleženih jaja brzo se razvijaju larve, zatim lutke, a iz njih odrasle muve. Čitav razvojni ciklus traje 10 - 14 dana, tako da se tokom jedne sezone potpuno razvije sedam do osam generacija muva.

Higijena štale za mlečne krave - mehaničko čišćenje obavljati svakodnevno

Pored obaveznog krečenja staja, trebalo bi voditi računa o održavanju higijene životinja, čuvanju stajnjaka u izgrađenim đubrištima i uklanjanjem ostataka hrane koji se vrlo brzo kvare i trule. Potrebno je redovno provetravati staje ne samo iz preventivnih razloga već i zbog suzbijanja muva koje ne podnose promaju. Ako je moguće bilo bi dobro zatvoriti sve otvore ili prozore kroz koje insekti mogu da prođu, pomoću zaštitne žičane mreže.

Posebno se mora voditi računa o higijeni muznih uređaja i posuda za napajanje teladi, higijeni jasala i pojilica.

Protiv insekata, delotvorni su preparati

Uništavanje insekata može biti efikasno i hemijskim sredstvima. "Stočari obavezno treba da se strogo pridržavaju uputstva proizvođača, kako i u kojoj koncentraciji trebalo bi da određeni insekticid upotrebljavaju. Prskanje preparatima treba vršiti na mestima gde se muve više zadržavaju. Tretiranje zidova, hranilica, pojilica i ostalog pribora, treba obaviti u praznom objektu, kada su životinje na paši ili ispustu", objašnjava za Agroklub savetodavac Duška Petrović, iz PSSS Prokuplja. 

Nepravilno korišćenje sredstava za uništavanje insekata može dovesti do pojave štetnih rezidua (ostataka) u mesu i mleku. Na sve otvore na stočarskim objektima i prostorijama za mleko postaviti zaštitne mreže kako bi se sprečio ulazak insekata u objekte.

Gljivice će zameniti hemijske pesticide?

"Protiv muva možete da se borite preparatima, koje možete nabaviti u svakoj poljoprivrednoj apoteci ili ih napravite sami. Možete da uzmete flašu i da je namažete otrovom za miševe. Flašu zatim obesite na grede objekta, da visi na plafonu štale ili je možete čak ostaviti i ispred, na ulazu u objekat. Postoji čak i specijalna posuda u koju može da se ostavi preparat ili ako nemate preparat, može dobro da posluži i pivo. Muva se na kraju utopi u toj tečnosti koja se nalazi u posudi. Preporuka je da preparat ne dođe u dodir sa hranom. Obavezno je potrebno strogo se pridržavati preporučenog uputstva", savetuje Petrović.


Tagovi

Higijena štala Štalska muva Zaštita životinja Provetravanje staja Duška Petrović Muzne krave Kvarenje mleka


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!