Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagnjenje ovaca
  • 12.03.2023. 09:00

Kako pripremiti ovcu za jagnjenje - šišanje, odvajanje i obilaženje?

Kod normalnog partusa najpre će se videti prednje noge i glava jagnjeta i u tom slučaju pomoć nije potrebna. Ali, kada reagovati?

Foto: Depositphotos/budabar
  • 816
  • 39
  • 0

Ako smo ovcama obezbedili optimalne uslove držanja, ishrane i zdravstvene nege, one mogu nesmetano da se jagnje tokom čitave godine. Ipak je proleće, a posebno mesec mart, period kada najčešće na svet donose svoje mlade.

Ove domaće životinje to relativno lako obavljaju, navodi savetodavac iz PSSRS Darko Marković, napomenuvši da, iako retko, jagnjenje može biti problem, pogotovo ako su u pitanju dviske koje nose blizance. Najveći problem u smislu gubitka mladunčadi dešava se kada ovce rađaju noću, odnosno kada ovčari nisu u prilici da na najbolji način isprate sam tok.

"Iako ovčar ne može da odredi vreme, a ne može ni da dežura celu noć kod stada, ipak je potrebno da na vreme obezbedi potrebne uslove i koliko god je to moguće organizuje obilaženje stada, kako bi se moglo priteći u pomoć ako je to potrebno", kaže savetodavac.

Odvojiti porodilište

Kada su u pitanju uslovi smeštaja ovaca koje trebaju da se jagnje, preporuka je da porodilište bude odvojeni deo u ovčarniku ili zaseban prostor, ako se radi o ozbiljnim farmama. Podrazumeva se da ta prostorija bude prozračna i s dovoljno svetlosti. Prostirka treba da bude čista i suva, a poželjno je da temperatura u porodilištu bude od 10 do 15 stepeni.

Porodilište podeliti na bokseve sa po dve do tri ovce (Foto: Željka Rački-Kristić)

"Idealno bi bilo da se porodilište podeli na bokseve sa po dve do tri ovce, s tim da podna površina boksa iznosi oko dva m2, a prozor da bude najmanje 10 odsto površine poda. Prostorija treba da je na vreme očišćena i dezinfikovana, a zidovi i plafon okrečeni", navodi Marković.

Što je bliži period jagnjenja, životinja postaje nemirnija, pravi glasno blejanje i počinje da traži mesto za samoću. Prvi znaci skorog rađanja vidljivi su oko pet dana ranije. To se posebno primeti kada se ovca otežano kreće, a pogotovo u slučaju kada nosi blizance. Tada vagina počinje da otiče, vime naglo raste, a trbuh se lagano spušta.

Za odbijanje jagnjadi važna je kvalitetna hrana

"Dva do tri dana pred jagnjenje uočavaju se 'gladne jame', pa je ovcu potrebno pripremiti. Vunu na repu i oko rodnice ošišati, kao i na prednjem delu zadnjih nogu, te ispod trbuha i oko vimena, da bi jagnje lakše našlo sisu i kako bi moglo nesmetano da sisa. Takođe, pred jagnjenje ovca češće leže, a ako je na ispaši, primećuje se da sve manje pase", opisuje ovaj stručnjak, dodavši kako je tada ovcu potrebno odvojiti u pripremljen boks.

Izbegnite opasnosti

Sam proces jagnjenja počinje kontrakcijom pri čemu iz rodnice mora izaći vodenjak, koji će puknuti sam od sebe - to je plodna voda. Ako je sve u redu, onda se vodenjak brzo rasprši, a ovca može da liže tečnost koja je isušena.

"Međutim, ako se ne pojavi prasak, onda se mora intervenisati jer u tom slučaju postoji opasnost da plod ugine", upozorava Marković i navodi kako će se kod normalnog partusa najprije videti prednje noge i glava jagnjeta, što znači da se ono nalazi u prirodnom položaju i u tom slučaju pomoć obično nije potrebna.

Majka mora lizati mladunče da bi zapamtila njegov miris (Foto: Depositphotos/kruwt)

Nakon određenog vremena (15-40 minuta), mladunče će izaći iz materice, a pupčana vrpca će se sama rasprsnuti.

"Ovde je potrebno pomoći jer će usta i nos jagnjeta biti u sluzi koju treba ukloniti. Zatim, majka mora lizati mladunče da bi zapamtila njegov miris", kaže savetodavac.

Ako se potomstvo sastoji više od jednog jagnjeta, onda će se roditi jedno po jedno, jer više neće biti prepreka u vidu sužene materice. Tada je proces jagnjenja je završen.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Ovce Janje Jagnje Janjenje ovaca Darko Marković Ovčarstvo


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.