Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uhranjenost životinje
  • 17.09.2022. 17:00

Kako proceniti kondiciju ovaca i koza - utiče na reprodukciju?

Za ocenu kondicije najčešće se koristi numerička skala od jedan do pet. U trenutku prijema ovce i koze treba da imaju ocenu tri.

Foto: Depositphotos/AntonioGravante
  • 98
  • 5
  • 0

Kondicija je stanje uhranjenosti životinje i ima važan uticaj na reprodukciju i proizvodnju ovaca i koza. Na nju možemo uticati u većoj ili manjoj meri, što znači da se ona može menjati tokom života.

Ovce i koze su uglavnom sezonski poliestrične životinje koje se u našim krajevima teraju u jesen. Pre tog perioda potrebno ih je pripremiti za pripust, navodi Mija Golemac, dipl.ing.agr. iz Federalnog agromediteranskog zavoda.

Metode procene

Priprema prvenstveno podrazumeva procenu i popravljanje telesne kondicije koje se počinje sprovoditi oko četiri do pet nedelja pre pripusta. Najprecizniji način procene telesne kondicije ovaca i koza je metoda vaganja koja zahteva puno vremena i veći angažman ljudi. 

Opipavajte rebra i područja grudne kosti (Foto:  Depositphotos/franky242)

Zato se, s ciljem što jednostavnije realizacije, ocenjivanje vrši na bazi procene opipavanjem razvijenosti mišića i prisustva masnog tkiva iznad i oko kičmenih pršljenova u lumbalnoj regiji. Tu se mogu napipati koštane izbočine kičme (tmasti i poprečni izdanci pršljenova) koje se ističu jače ili slabije, zavisno od prekrivenosti mišićnim i masnim tkivom.

Važno je naglasiti da je ovu metodu kod koza prikladnije primenjivati opipavanjem rebara i područja grudne kosti.

Numerička skala

Za ocenu kondicije najčešće se koristi numerička skala od jedan do pet. U vreme pripusta ovce i koze treba da imaju ocenu tri, mršave i debele životinje neće biti u stanju postizati svoje maksimalne reprodukcijske i proizvodne kapacitete.

Koji je značaj selekcije za razvoj kozarstva?

Ocena jedan – ovce i koze izrazito su mršave, malaksale i vrlo teško stoje. Palpacija dugog leđnog mišića i masnog tkiva upućuje na slabu ispunjenost lumbalne regije. Na opip se oseća oštrina, dok se kod koza palpacijom grudnog dela mogu jasno osetiti koštane izbočine grudne kosti. Kod njih su pojedinačna rebra jasno vidljiva, masno tkivo u području grudi oskudno je i lako se obuhvati prstima.

Ocena dva - istaknuti su trnasti nastavci i jasno se mogu opipati tanki poprečni nastavci lumbalnih pršljenova koji su glatki i zaobljeni, a prsti prolaze uz i ispod njihove ivice. Dugi leđni mišić umerene je dubine i prekriven tankim slojem masnog tkiva. Kod koza je masno tkivo nešto više zastupljeno, vidljiva su poslednja rebra, a palpacijom se još uvek jasno osećaju ivice rebara. Masno tkivo na grudnoj kosti može da se obuhvati prstima i pomično je na dodir.

U vreme pripusta ovce i koze treba da imaju ocenu tri

Ocena tri - trnasti i poprečni nastavci lumbalnih pršljenova vizuelno i palpacijski slabije su naglašeni, kao i područje između poslednjih rebara. Poprečni su nastavci glatki, dugi leđni mišić dobro je razvijen i umereno pokriven masnim tkivom pa se tek jakim pritiskom mogu napipati ivice lumbalnih pršljenova. U odnosu na ovce, kod koza je nešto veća zastupljenost masnog tkiva, što je naročito izraženo u području rebara. Uz jači pritisak moguće je osetiti međurebarne prostore, masno tkivo je na grudima deblje i slabo pomično.

Ocena četiri - ivice trnastih nastavaka lumbalnih pršljenova i rebara nisu vidljivi i stiče se utisak zaobljenosti životinje, bez izraženih koštanih izbočina. Trnasti nastavci slabinskih pršljenova mogu se osetiti uz jak pritisak, dok se poprečni nastavci ne mogu osetiti pod prstima ili dlanom. Dugi leđni mišić dobro je razvijen i prekriven debljim slojem masnog tkiva. Kod koza rebra nisu vidljiva, masno tkivo u grudnom području teško je obuhvatiti prstima i nepomično je na dodir.

Ocena pet - količina nagomilane masti je tolika da se trnasti i poprečni nastavci lumbalnih pršljenova ne mogu osetiti. Visoka je zastupljenost masnog tkiva i u području karlice i grudne kosti. Dugi leđni mišić dobro je razvijen i prekriven debelim slojem masnog tkiva. Kod koza je naglašena obraslost rebranog i grudnog dela debljim slojem masnog tkiva koje je nepomično na dodir.

Škartiranje grla

Uvažavajući značenje dobre kondicije za reprodukciju i uzgoj podmlatka u sklopu procene grla se razvrstavaju i obavlja se škartiranje starih i nisko proizvodnih pa se životinje razvrstavaju u grupe čiji je cilj ishranom postići optimalnu kondiciju i pripremiti ih za pripust.

Koze vs. ovce - ko je snalažljiviji?

Predebela fizička kondicija nije poželjna, a životinjama se obrok kvantitativno i kvalitativno smanjuje kako bi ih doveli u rasplodnu kondiciju. Poboljšana ishrana u periodu pred pripust ima pozitivan uticaj na uspeh ovulacije, povećan broj jajnih ćelija, smanjena smrtnost embriona, vitalnije potomstvo.

Pojačana ishrana preporučuje se za grla lošije telesne kondicije. Obilnijom ispašom na kvalitetnijim pašnjacima i dodavanjem krepke stočne hrane počinjemo oko četiri nedelje pre sezone parenja. Što su životinje u lošijoj kondiciji u obrok se dodaje više žitarica.

Rasplodni mužjaci u vreme sezone parenja treba da imaju dobru kondiciju (ocena 3,5 do četiri) jer u tom periodu vrlo malo vremena provedu konzumirajući hranu i gube i do 12 odsto telesne mase. Kvalitetna ishrana ima direktan uticaj na broj podmlatka svake sezone.


Tagovi

Ovce Koze Kondicija Reprodukcija Pripust Numerička skala


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.