Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 11.04.2024. 12:00
  • Dvorovi

Ko je kriv za afričku kugu svinja u BiH?

Svinjari se boje da se zaraza raširila po celoj Semberiji (BiH) jer se bolest krila, a zaražene svinje nisu bile obeležene.

Foto: Depositphotos/accept001
  • 94
  • 41
  • 0

"Svi uzgajivači svinja su velikom strahu", izjavio je Mišo Maljičić, predsednik Udruženja svinjara Republike Srpske za Nezavisne, komentarišući pojavu virusa afričke kuge svinja na području Semberije u Bosni i Hercegovini. Ona je otkrivena na velikoj farmi sa blizu 1.000 svinja, odnosno 380 krmača i 600 prasadi u selu Dvorovi. Maljičić tvrdi da su pojedinci i dalje neozbiljni jer se ne pridržavaju mera koje su bile propisane što je dovelo do afričke kuge. 

Zaraza se krila?

Ističe da farmeri, ali i sami klaničari, uopšte ne vode računa, potcenjuju opasnost ove bolesti i to zbog sitnog ličnog interesa. Kaže da sve zaražene svinje nisu bile obeležene, a problem je i što se zaraza krila. Pored toga, u Bijeljini ne postoji stočno groblje gde bi se na primeren način zakopale eutanazirane životinje.  

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Goran Bursać, uputio je apel farmerima da podignu na najviši nivo odgovornost i sprovođenje biosigurnosnih mera.

"Pojava afričke kuge svinja na farmi u Bijeljini može ugroziti proces ponovnog useljavanja životinja na farme", upozorio je Bursać i naglasio da je jedina garancija uverenje o zdravstvenom stanju životinja. 

Da li budućnost svinjarstva posle AKS-a postoji samo za velike farme?

Pomoćnik ministra za veterinarstvo RS Negoslav Lukić rekao je da je Republiku Srpsku afrička kuga svinja do sada koštala 25 miliona KM (12,5 miliona evra) direktne štete, kao posledica neodgovornog ponašanja ljudi, odnosno zbog ilegalnog prometa životinja.


Tagovi

Afrička kuga svinja Zaraza Bijeljina Svinjari Mišo Maljičić Farma u Semberiji Eutanazija svinja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D