Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo
  • 11.03.2019. 12:00

Koje ciljeve treba ispuniti pri odgoju simentalaca?

Osnovni odgajivački ciljevi goveda simentalske rase su povećanje produktivnosti domaćih životinja, izmena i poboljšanje rasnog sastava, kao i sprečavanje smanjenja brojnog stanja. Stručnjaci posebno potenciraju mlečnost ove rase i dobar dnevni prirast njihove teladi.

Foto: Pixabay / ceskyfreund36
  • 133
  • 15
  • 0

Simentalska rasa goveda nastala je u Švajcarskoj, s ciljem da se izgradi genotip kombinovanih sposobnosti: dobra mlečnost i kvalitetno meso. Danas je ta rasa najzastupljenija u Nemačkoj, Austriji, Češkoj, Poljskoj i drugim zemljama centralne Evrope. U Srbiji je ona izbor većeg broja poljoprivrednika, a tradicija gajenja u resavskom kraju, gde je ta rasa najbrojnija, potiče još s kraja 19. veka.

Porodičan uzgoj simentalaca najčešći u resavskom kraju

Osnovni odgajivački ciljevi goveda simentalske rase su povećanje produktivnosti domaćih životinja, izmena i poboljšanje rasnog sastava, kao i sprečavanje smanjenja brojnog stanja. Kada je reč od proizvodnim osobinama savetodavac iz PSSS Užice diplomirani inženjer poljoprivrede Dejan Stanković posebno ističe mlečnost krava više od 5.500 kg u standardnoj laktaciji, zatim mlečnu mast minimalno četiri odsto, protein minimalno 3,40 odsto, te dnevni prirast teladi: muška 1.200 - 1.300 grama i ženska telad 1.100 grama.

S druge strane simentalci se odlikuju sledećim reproduktivnim osobinama. Uzrast pri prvoj oplodnji je 15 - 18 meseci, a telesna masa više od 400 kilograma. Starost pri prvom telenju 24 - 27 meseci. Servis period do 100 dana, dok je period između teljenja 380 - 400 dana.

Grla moraju imati poželjnu muskuloznost i korektno vime

U pogledu eksterijernih karakteristika, grla treba da budu dobrih okvira, poželjne muskuloznosti, pravilnih stavova nogu i korektnog vimena, što za simentalsku rasu predstavlja sledeće standarde:

  • Visina krsta krava sa završenim rastom preko 140 centimetara;
  • Telesna masa odrasle krave preko 650 kilograma;
  • Dobro razvijena muskulatura;
  • Pravilni stavovi nogu;
  • Skladno razvijeno, pravilno postavljeno i dobro vezano vime.

Proizvodni vek grla treba da bude minimum pet laktacija

Kada je reč o funkcionalnim osobinama simentalaca najvažniji je proizvodni vek grla koji treba da bude minimalno pet laktacija radi ekonomske isplativosti, a to mora biti praćeno redovnim i lakim teljenjem, odnosno dobrom plodnošću grla. Istovremeno funkcionalne osobine se odnose na zdravlje životinja, a naročito probleme u vezi sa: metaboličkim poremećajima, reproduktivnim bolestima, bolestima vimena i bolesti nogu. Temperament se pokazao veoma bitnim u uzgoju krava jer su krave mirnog temperamenta zahvalnije za tehnološki proces proizvodnje, posebno u smislu ispoljavanja ponašanja tokom muže.

Oplemenjavanje simentalske rase udeo gena drugih rasa

U određenom obimu je dozvoljeno oplemenjivanje simentalske rase čistim mlečnim rasama, kao što su crveni holštajn (RHF) i monbelijar (MB). Potomci planskog parenja krava i bikova mogu imati najviše 25% gena pomenutih rasa, pod uslovom da se za oplemenjivanje koristi samo jedna od navedenih rasa.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Krave Govedarstvo Simentalska rasa Dejan Stanković


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB