• Govedarstvo
  • 11.03.2019. 12:00

Koje ciljeve treba ispuniti pri odgoju simentalaca?

Osnovni odgajivački ciljevi goveda simentalske rase su povećanje produktivnosti domaćih životinja, izmena i poboljšanje rasnog sastava, kao i sprečavanje smanjenja brojnog stanja. Stručnjaci posebno potenciraju mlečnost ove rase i dobar dnevni prirast njihove teladi.

Foto: Pixabay / ceskyfreund36
  • 91
  • 15
  • 0

Simentalska rasa goveda nastala je u Švajcarskoj, s ciljem da se izgradi genotip kombinovanih sposobnosti: dobra mlečnost i kvalitetno meso. Danas je ta rasa najzastupljenija u Nemačkoj, Austriji, Češkoj, Poljskoj i drugim zemljama centralne Evrope. U Srbiji je ona izbor većeg broja poljoprivrednika, a tradicija gajenja u resavskom kraju, gde je ta rasa najbrojnija, potiče još s kraja 19. veka.

Porodičan uzgoj simentalaca najčešći u resavskom kraju

Osnovni odgajivački ciljevi goveda simentalske rase su povećanje produktivnosti domaćih životinja, izmena i poboljšanje rasnog sastava, kao i sprečavanje smanjenja brojnog stanja. Kada je reč od proizvodnim osobinama savetodavac iz PSSS Užice diplomirani inženjer poljoprivrede Dejan Stanković posebno ističe mlečnost krava više od 5.500 kg u standardnoj laktaciji, zatim mlečnu mast minimalno četiri odsto, protein minimalno 3,40 odsto, te dnevni prirast teladi: muška 1.200 - 1.300 grama i ženska telad 1.100 grama.

S druge strane simentalci se odlikuju sledećim reproduktivnim osobinama. Uzrast pri prvoj oplodnji je 15 - 18 meseci, a telesna masa više od 400 kilograma. Starost pri prvom telenju 24 - 27 meseci. Servis period do 100 dana, dok je period između teljenja 380 - 400 dana.

Grla moraju imati poželjnu muskuloznost i korektno vime

U pogledu eksterijernih karakteristika, grla treba da budu dobrih okvira, poželjne muskuloznosti, pravilnih stavova nogu i korektnog vimena, što za simentalsku rasu predstavlja sledeće standarde:

  • Visina krsta krava sa završenim rastom preko 140 centimetara;
  • Telesna masa odrasle krave preko 650 kilograma;
  • Dobro razvijena muskulatura;
  • Pravilni stavovi nogu;
  • Skladno razvijeno, pravilno postavljeno i dobro vezano vime.

Proizvodni vek grla treba da bude minimum pet laktacija

Kada je reč o funkcionalnim osobinama simentalaca najvažniji je proizvodni vek grla koji treba da bude minimalno pet laktacija radi ekonomske isplativosti, a to mora biti praćeno redovnim i lakim teljenjem, odnosno dobrom plodnošću grla. Istovremeno funkcionalne osobine se odnose na zdravlje životinja, a naročito probleme u vezi sa: metaboličkim poremećajima, reproduktivnim bolestima, bolestima vimena i bolesti nogu. Temperament se pokazao veoma bitnim u uzgoju krava jer su krave mirnog temperamenta zahvalnije za tehnološki proces proizvodnje, posebno u smislu ispoljavanja ponašanja tokom muže.

Oplemenjavanje simentalske rase udeo gena drugih rasa

U određenom obimu je dozvoljeno oplemenjivanje simentalske rase čistim mlečnim rasama, kao što su crveni holštajn (RHF) i monbelijar (MB). Potomci planskog parenja krava i bikova mogu imati najviše 25% gena pomenutih rasa, pod uslovom da se za oplemenjivanje koristi samo jedna od navedenih rasa.


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Krave Govedarstvo Simentalska rasa Dejan Stanković


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi