Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana jagnjadi
  • 07.04.2020. 10:00

Koje su prednosti hladne zamene mleka za jagnjad?

Tek kada se jagnjad priviknu na veštačku sisu, tada se može preći na hladnu zamenu mleka, koja se ne zgrušava tako brzo kao topla zamena. Kada je zamena hladna jagnjad češće sisaju, sa manjim količinama po jednoj porciji, takođe je smanjen porast bakterija.

Foto: Julijana El Omari
  • 3.933
  • 82
  • 0

Nakon partusa nastoji se da se jagnjad što pre zadoje, odnosno posisaju prvo mleko - kolostrum. Posle dve nedelje jagnjad sisaju i do dvadeset puta za 24 sata i u to vreme majčino mleko im je jedina hrana. Kako jaganjci rastu, broj sisanja se smanjuje, ali povećava količina unetog mleka, zato kod veštačkog tova, zamena mleka može doprineti odgajanju jagnjadi i proizvodnji kvalitetnog mesa. 

Jaganjci zahtevaju dodatnu negu

Količina od 160 do 200 grama zamene mleka u prahu, razmućena u jednom litru vode, obezbeđuje sadržaj suve materije u tečnosti od 16 odsto. Kada se jagnjad hrane sa ograničenom količinom toplog mleka (40-45 stepeni) u toku prve dve nedelje života, dnevna količina zamene po jednom jagnjetu treba da iznosi 1,5-2,0 litra, a od tri do pet nedelje 2,2-2,5 litara, objašnjava Dejan Stanković, stručnjak za stočarstvo Poljoprivredne stručne službe iz Užica.

Za postizanje jednog kilograma prirasta jagnjad treba da konzumiraju 1,0 - 1,2 kg zamene mleka u prahu. Međutim, pri uobičajenom načinu ishrane jagnjadi sa prirodnim majčinim mlekom, potrebno je približno 4,0 - 4,5 kg mleka za jedan kilogram rasta. Zamena se rastvara u toploj vodi, jer je takva bliža prirodnim uslovima ishrane, ali može se davati i hladna. Pri grupnoj ishrani sa toplom zamenom, jagnjad mogu uzeti veće količine od potrebnih. To se može sprečiti hladnom zamenom (+4 stepena) umesto tople (+38 stepeni).

Zamenama za mleko hraniti određena jagnjad

Brz prelaz jagnjadi na zamenu mleka ne dopušta potpuno ispoljavanje njihovog potencijala za brz porast. Veliki broj uginuća jagnjadi posledica je gladovanja u toku prve nedelje života, nagoveštava užički savetodavac. Treba voditi računa da se sa zamenama mleka mogu hraniti sledeća jagnjad;

  • Siročad ili ako jedan deo vimena ovaca sa blizancima nije u funkciji;
  • Pri rađanju više jagnjadi, pri čemu je jedno izrazito slabo;
  • Svako jagnje koje pokazuje znake progresivnog slabljenja u toku prve nedelje života, zbog nedovoljnog snabdevanja mlekom;
  • Slaba i mršava jagnjad tokom prve dve nedelje (zbog nedovoljne količine mleka);

Manjim posisanim količinama po porciji - manje i bakterija

Veoma je značajno da jagnjad nakon rođenja što pre posisaju prvo majčino mleko - kolostrum. Nakon što se jagnjad odvoji od majke, potrebna je ručna muža ovaca, kako ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija sa vimenom. Pri odvajanju od majki, jagnjad treba staviti u tople i suve bokseve, sa dosta čiste i suve slame, bez promaje i dovoljno udaljene od majki.

Čime i kako treba hraniti jagnjad u tovu

Zamene mleka se obično daju sa temperaturom od 39 stepeni u toku prve nedelje, pošto mlada jagnjad nerado uzimaju hladnu zamenu. Tek kada se jagnjad priviknu na veštačku sisu, tada se može preći na hladnu zamenu mleka, koja se ne zgrušava tako brzo kao topla zamena. Kada je zamena hladna jagnjad češće sisaju, sa manjim količinama po jednoj porciji, takođe je smanjen porast bakterija.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ishrana jagnjadi Veštačka hrana Mleko u prahu Zamena mleka Hladna zamena Uzgoj jagnjadi Dejan Stanković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...