Tek kada se jagnjad priviknu na veštačku sisu, tada se može preći na hladnu zamenu mleka, koja se ne zgrušava tako brzo kao topla zamena. Kada je zamena hladna jagnjad češće sisaju, sa manjim količinama po jednoj porciji, takođe je smanjen porast bakterija.
Nakon partusa nastoji se da se jagnjad što pre zadoje, odnosno posisaju prvo mleko - kolostrum. Posle dve nedelje jagnjad sisaju i do dvadeset puta za 24 sata i u to vreme majčino mleko im je jedina hrana. Kako jaganjci rastu, broj sisanja se smanjuje, ali povećava količina unetog mleka, zato kod veštačkog tova, zamena mleka može doprineti odgajanju jagnjadi i proizvodnji kvalitetnog mesa.
Količina od 160 do 200 grama zamene mleka u prahu, razmućena u jednom litru vode, obezbeđuje sadržaj suve materije u tečnosti od 16 odsto. Kada se jagnjad hrane sa ograničenom količinom toplog mleka (40-45 stepeni) u toku prve dve nedelje života, dnevna količina zamene po jednom jagnjetu treba da iznosi 1,5-2,0 litra, a od tri do pet nedelje 2,2-2,5 litara, objašnjava Dejan Stanković, stručnjak za stočarstvo Poljoprivredne stručne službe iz Užica.
Za postizanje jednog kilograma prirasta jagnjad treba da konzumiraju 1,0 - 1,2 kg zamene mleka u prahu. Međutim, pri uobičajenom načinu ishrane jagnjadi sa prirodnim majčinim mlekom, potrebno je približno 4,0 - 4,5 kg mleka za jedan kilogram rasta. Zamena se rastvara u toploj vodi, jer je takva bliža prirodnim uslovima ishrane, ali može se davati i hladna. Pri grupnoj ishrani sa toplom zamenom, jagnjad mogu uzeti veće količine od potrebnih. To se može sprečiti hladnom zamenom (+4 stepena) umesto tople (+38 stepeni).
Brz prelaz jagnjadi na zamenu mleka ne dopušta potpuno ispoljavanje njihovog potencijala za brz porast. Veliki broj uginuća jagnjadi posledica je gladovanja u toku prve nedelje života, nagoveštava užički savetodavac. Treba voditi računa da se sa zamenama mleka mogu hraniti sledeća jagnjad;
Veoma je značajno da jagnjad nakon rođenja što pre posisaju prvo majčino mleko - kolostrum. Nakon što se jagnjad odvoji od majke, potrebna je ručna muža ovaca, kako ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija sa vimenom. Pri odvajanju od majki, jagnjad treba staviti u tople i suve bokseve, sa dosta čiste i suve slame, bez promaje i dovoljno udaljene od majki.
Zamene mleka se obično daju sa temperaturom od 39 stepeni u toku prve nedelje, pošto mlada jagnjad nerado uzimaju hladnu zamenu. Tek kada se jagnjad priviknu na veštačku sisu, tada se može preći na hladnu zamenu mleka, koja se ne zgrušava tako brzo kao topla zamena. Kada je zamena hladna jagnjad češće sisaju, sa manjim količinama po jednoj porciji, takođe je smanjen porast bakterija.
Izvori
Tagovi
Autorka