Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarska proizvodnja
  • 09.12.2019. 14:00
  • Mačvanski okrug, Loznica

Jaganjci zahtevaju dodatnu negu

Pripreme za negu životinja u periodu posle jagnjenja počinju mnogo pre, jer se dobri uslovi moraju obezbediti ranije, a posebnu pažnju proizvođači treba da obrate na način držanja jaganjaca, kvalitet objekta kao i ishranu i zdravlje samih životinja.

Foto: Depositphotos/dmbaker
  • 510
  • 37
  • 0

Od dobre organizacije i pripreme značajno zavisi uspeh jagnjenja, a to podrazumeva pre svega dobru pripremu ovčarnika. Prostor u kome su smeštene ovce za jagnjenje treba da bude očišćen, sa suvom i čistom prostirkom, a ukoliko je moguće i unutrašnje zidove okrečiti.

Kako hraniti bremenite ovce tokom zime?

Ovce moraju imati dovoljno prostora

Gordana Vujaklija, savetodavac za stočarstvo iz lozničkog "Poljosaveta", kaže da je potrebno obezbediti i dovoljno individualnih boksova za smeštaj tek ojagnjenih ovaca, podšišati ovce oko repa i zadnjih otvora kako bi se lakše održavala higijena vimena.

"Objekti za gajenje ovaca sa jaganjcima moraju biti prostrani. Ovcama sa jednim jagnjetom treba obezbediti 1,5, a sa dva jagnjeta i do 1,75 metra kvadratna. Prostorija mora biti svetla, suva i čista sa dosta svežeg vazduha," naglašava Vujaklija.

Objašnjava da se ovce relativno lako i brzo jagnje, a sam porođaj traje u proseku oko 40 minuta, ali da može trajti i znatno duže, naročito kod tovnih rasa, prvorotki ili ovaca koje nose više jagnjadi i u tim slučajevima često je potrebno pružiti pomoć.

Kolostrum - prvog mleko od velike je važnosti

Nakon jagnjenja, dodaje ona, jagnjadima se podveže i dezinfikuje pupak i nastoji da se što pre zadoje, odnosno posisaju prvo mleko - kolostrum. Posle dve nedelje jagnjad sisaju i do dvadeset puta za 24 sata i u to vreme majčino mleko im je jedina hrana.

Prema njenim rečima krupnija i deblja jagnjad imaju veće rezerve energije, te su u prvim danima života i dosta sposobnija za održavanje telesne temperature, ali treba imati na umu da energetske rezerve tek ojagnjenih jagnjadi ne traju dugo i da treba da sisaju ali ih treba i prihranjivati. 

Čime hraniti ovce nakon jagnjenja?

Prihranjivanje jagnjadi početi dve nedelje nakon jagnjenja

Vujaklija napominje da se posle rođenja jagnjad drže u odvojenim boksovima sa majkama najmanje 2-3 dana, a da se posle tog perida grupišu prema datumima jagnjenja i starosti jagnjadi. Nakon 15 dana odvajaju se u grupe prema uzrastu i puštaju na podoj četiri puta dnevno. 

"Prihranjivanje jagnjadi počinje posle druge nedelje po jagnjenju i to kvalitetnim senom i koncentratom. Najbolje je davati lucerkino seno, a od koncentrata najbolja je prekrupa ovsa i smeše žitarica sa dodatkom uljanih sačmi," precizirala je Vujaklija.  

Koncentrat davati po volji, a u početku jagnjad konzumiraju male količine od 10 do 20 grama, a kasnije se količina hrane povećava, tako da do kraja drugog meseca dostiže i do 300 grama po grlu. 

Vujklija naglašava da nakon tog perioda količinu koncentrata ne treba povećavati, već potrebe jagnjeta podmirivati većim količinama sena i ispaše. Mesec i po dana po rođenju, jagnjad odlaze s majkama na ispašu ukoliko je vreme toplo i suvo. 

Kako i čime hraniti priplodne ovnove?

Kretanje jagnjadi, važno za njihovo zdravlje

"Zelena trava i kretanje na svežem vazduhu veoma povoljno utiču na rast i razvoj jagnjadi. Treba iskoristiti prva dva meseca porasta, jer tada jagnje najbolje koristi hranu," kaže Vujaklija. 

Zalučivanje jagnjadi se vrši oko tri meseca kod ovaca koje se muzu, a sa četiri kod onih rasa ili stada koje se po prestanku muže zasušuju. Ranije zalučivanje jagnjadi namenjenih za priplod, prema Vujaklijinim rečima nije preporučljivo, jer takva jagnjad ostanu sitnija i ne mogu se koristi za priplod. Zalučivanje se vrši postepeno smanjivanjem broja podoja. 


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Stočarstvo Ovčarstvo Jagnjad Jagnjenje Ovce Ishrana ovaca Zalučivanje Smeštaj ovaca Gordana Vujaklija


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.