Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kokoške i lisica
  • 14.03.2019. 09:00
  • Pontivy, Francuska

Kokoške se odbranile od lisice - iskljucale je do smrti

Na farmi poljoprivredne škole Le Gros Šen u Bretanji, učenici su početkom marta u obilasku kokošaka zatekli jedno jutro mrtvu lisicu unutar farme u kojojoj uzgajaju koke nosilje, njih 3.000. Sumnja se da su upravo kokoške usmrtile lisicu koja se ušunjala sa namerom da ulovi večeru.

Foto: Bigstockphoto/RusRussid2
  • 732
  • 108
  • 1

Zajedno smo jači - tri su reči koje bi mogle opisati situaciju u kojoj su se kokoške u severozapadnoj Francuskoj izborile za svoje živote. 

Naime, na farmi poljoprivredne škole Le Gros Šen u gradu Pontivej (Pontivey), u Bretanji, učenici su početkom marta u jutarnjem obilasku kokošaka, zatekli mrtvu lisicu unutar farme u kojoj uzgajaju nosilje, njih 3.000 u kokošinjcu. Sumnja se da su upravo kokoške usmrtile lisicu koja se ušunjala sa namerom da ulovi večeru. 

Ovo su svetski priznate i poznate domaće kokoške

Ova škola upravlja farmom od 6.000 koka nosilja, na 2,4 hektara pašnjaka rezervisanih samo za njih. U sumrak se vrata zgrade automatski zatvaraju, kada su kokoške već unutra, odnosno, kada zađe sunce. 

"U uglu jednog od kaveza pronašli smo mrtvu lisicu. U kokama je sigurno proradio instinkt stada pa su lisicu napale kljunovima", rekao je Paskal Danijel (Pascal Daniel) iz poljoprivredne škole, objasnivši kako je lisica bila stara 5 do 6 meseci, duga oko 60 cm. "Bila je to mlada lisica, nije se činilo da je bolesna", dodao je Danijel za Ouest France

"Kokoške su se poslednjih meseci naučile kako da se nose sa takvim scenarijem. Bila je to masa kokošaka protiv lisice koja se iznenadila i uspaničila. Koke su tu od jula, dakle više od sedam meseci i verovatno su se naučile braniti", zaključio je Danijel, otkrivši kako su pre godinu i po takođe otkrili lisicu u zgradi sa kokoškama. 

U ovom incidentu nije pronađena nijedna povređena kokoška. 

Stručnjaci za divlje životinje kažu kako je moguće da se radilo o instinktu stada ili mentalitetu mase, ali da je razlog i to što je lisica bila mlada i neiskusna. Možda je već bila slaba ili povređena. "A znamo da će se kokoške suočiti sa slabom životinjom bez snage", pojasnili su. 

Možda bismo trebali nešto i naučiti od francuskih kokošaka. 


Tagovi

Kokoške Koke nosilje Lisica Instinkt stada Mentalitet mase Napad lisice Paskal Danijel


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.