Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Debeli konji
  • 04.12.2019. 19:00

Konji sve masniji: Uzrok klimatske promene i moderan način života

Džilijes Mofat, direktor veterinarskog centra u Hempširu, upozorava da je značajan postotak konja koji imaju prekomernu težinu zbog niza modernih "socioekonomskih pritisaka", uključujući i klimatske promene.

Foto: Pixabay/castelguard
  • 157
  • 18
  • 0

Problema sa prekomernom težinom uzrokovanim današnjim životom nemaju samo ljudi. Tu su kućni ljubimci poput pasa i mačaka, koji imaju obilje hrane, a istovremeno nisu dovoljno aktivni.

Za živinu i svinje uobičajeno je da ih tovimo. Nažalost, mnogi uzgajivači su neodgovorni pa u što kraćem roku žele postići što veću kilažu. 

Konji postaju deblji zbog obilja trave 

Međutim, za konje niko nikada ne bi rekao da će i na njih uticati današnji način života koji može da se svede pod jedan parametar - klimatske promene. A klimatske promene (više prosečne temperature i veća količina padavina) dovele su do obilja trave zbog čega konji postaju sve deblji. 

Džilijes Mofat, direktor veterinarskog centra u Hajtheu, u britanskom Hempširu, upozorava da je značajan postotak konja koji imaju prekomernu težinu zbog niza modernih "socioekonomskih pritisaka", uključujući klimatske promene, navodi Daily Telegraph.  

Krave koje nose VR naočare daju više kvalitetnijeg mleka

Ovaj zaključak donesen je nakon što je Britanska veterinarska asocijacija konja (BEVA) u istraživanju na 792 konja utvrdila da je njih 31% prekomerne težine. Veterinari su kao razlog u 48% slučajeva naveli nedostatak štala i ograđenih pašnjaka. 

Preporuke za držanje i ishranu 

Preporuke su da se ove životinje drže na ograđenim pašnjacima sa ograničenom količinom trave kao i prilagođena ishrana. 

Značaj ovsa u ishrani domaćih životinja

Ipak, tu je i još jedan razlog - radno vreme vlasnika. Naime, vlasnici konja rade duže radno vreme, često i vikendom pa nemaju vremena za druženje, jahanje i treniranje konja. 

Veterinari predlažu ograđivanje prostora, praćenje unosa količine hrane koju konji unose tako što će vlasnici hranu meriti, ali i veću aktivnost konja - na dobrobiti i životinja i vlasnika. 


Tagovi

Debeli konji Ishrana konja Obilje trave Klimatske promene Prekomerna težina


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vreme je da beremo mirisnu, lekovitu zovu!!!