Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega krava
  • 17.08.2018. 12:15

Koža i dlaka krava ogledalo zdravlja

Izgled dlake i kože odaje zdravstveno stanje krava. Na koja mesta treba obratiti pažnju, koji su prvi znaci bolesti koji su mogu uočiti na ovaj način, ali i kako dlaku i kožu kod životinja treba negovati, govori Violeta Petrović- Luković iz Kragujevca, savetnik za stočarstvo.

Foto: Biljana Nenković
  • 2.189
  • 101
  • 0

Nakostrešena dlaka bez sjaja i ogrubela koža znaci su da sa životinjom nešto nije u redu i da treba obratiti pažnju na njeno zdravlje. Naročito treba obratiti pažnju na izgled dlake oko očiju, ušiju, njuške i oko papaka, kaže Violeta Petrović- Luković, savetodavac za stočarstvo u PSSS Kragujevac:

"Ako se isključe ozbiljne bolesti, dlaka bez sjaja znači da je potrebna pojačana nega. Što se kože tiče,  kod zdravih krava ona je meka i pokretljiva. Lako se nabira i to se posebno zapaža iza poslednjeg rebra, što je znak da je krava zdrava".

Prljavština utiče na produktivnost krava

Dlaka zajedno sa kožom štiti organizam od hladnoće, kiše i vetra. Ali, kao i kod ljudi, luče znoj i loj, koji se mešaju sa prašinom i prljavštinom. A prljava koža i dlaka, kao i zatvorene pore, pogodno su tlo za razvoj mikroorganizama. Oni oštećuju kožu i mogu da prodru u krv i izazovu oboljenja.

"Prljava koža pogoduje razvoju vaši, krpelja i drugih parazita koji mogu da uznemire kravu. A svaka promena, naročito kod krava muzara, negativno utiče na životinju, odnosno na količine mleka. Kod goveda koja su često na paši koža ogrubi od sunca, vetra i kiše. Dlaka je tada duža, gušća i manje sjajna. Krave tada izgledaju kao da su slabije negovane, ali im je u suštini potreba samo pojačana nega, jer ne treba dovoditi u pitanje izlazak na pašu koja je blagodet za otpornost i zdravlje", kaže Petrović- Luković.

Pribor za higijenu - čemu služi češagija?

Za dobru nego kože i dlake potrebno je timarenje. A za to bi stočari trebalo da obezbede četke, komad čoje i čista krpa. Uprljani delovi se čiste komadom sukna. Zatim se krava četka najpre uz, a potom niz dlaku.

"Za pranje slepljene dlake dobro je imati pri ruci sapun i rastvor kreolina. Četka služi sa skidanje prašine sa kože i za to ne bi trebalo koristiti češagiju, jer ona čupa dlaku i oštećuje kožu. Češagija služi samo da se sa četke skida prljavština. Čista krpa je za brisanje sluzi koja oblaže oko i koja se iz njega stalno luči", kaže Violeta Petrović- Luković.

Masiranje krava za više mleka

Poželjno je da svaka krava ima svoj pribor ili da se sa jednim neguje što manji broj grla. Pribor treba da bude smešten u poseban ormarić i treba ga povremeno dezinfikovati.

Kako se izboriti sa burnim temperamentom goveda

Na farmama sa intenzivnom govedarskom proizvodnjom sve češće se viđaju električne četke koje istovremeno timare, čiste i masiraju krave. Nije u pitanju nikakvo pomodarstvo ili hir stočara, jer ove spravice ne samo da neguju kožu i dlaku, već poboljšavaju prokrvljenost kože i cirkulaciju. A zdrava i zadovoljna krava, zna se, daje više mleka.


Tagovi

Krave Nega krava Koža Dlaka Violeta Petrović- Luković Timarenje krava


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!