Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kanjon Uvca
  • 31.07.2019. 08:00

Koza Lepa u uvačkim liticama druguje sa orlovima

Tri godine je u istoj pećini živela sa parom beloglavih supova. Za život je odabrala osunčano mesto, a pored lišća i planinske trave, jede hleb i drugu hranu koju joj iz čamca izbace turisti.

Foto: Depositphoto/EBFoto
  • 489
  • 32
  • 0

Koza Lepa odmetnula se pre sedam godina na litice kanjona Uvca kod Nove Varoši, a jataci su joj orlovi lešinari i gosti ovog rezervata prirode. Kanjon Uvca poznat  po svojim meandrima, omiljen je među turistima. On je i dom beloglavog supa iz jedne od najvećih kolonija u ovom delu Evrope. 

Iz čijeg stada je Lepa preko planinskih visova došla na plato Dovratnik, to niko ne zna. Ovo je poznat stočarski kraj pa se pretpostavlja da je iz nekog od okolnih sela. Svi su mislili da se u liticama neće dugo zadržati, ali ona se smestila u manju pećinu, uzvodno od brane na Uvačkom jezeru i u njoj živi i dan danas.

"Tri godine je u istoj pećini živela sa parom beloglavih supova. Kada su izveli mladunce, orlovi su odleteli a ona je ostala sama", kaže Stevo Radovanović, rendžer u Specijalnom rezervatu prirode Uvac.

Turisti obožavaju Lepu

Veoma brzo po dolasku u litice iznad jezera, Lepa je postala prava atrakcija za mnogobrojne turiste koji u plovilima obilaze stanište beloglavog supa, kralja nebeskih visina. Sa kamena na kamen, graciozno kao dama, često se niz stene sputi do vode kako bi pojela hleb ili drugu hranu koju joj iz čamca na stene izbace posetioci rezervata.

"Obično ne ide daleko od pećine, čak ni zimi. Za život je odabrala osunčano mesto, do koga je kopnom čak i zverima skoro nemoguće doći. Sneg ovde brzo okopni pa za ishranu uvek ima lišća i suve trave", kažu čuvari priorde u Rezervatu Uvac.    

Uvački lešinari uštede budžetu 60.000 evra godišnje

Zbog dobrobiti životinja, broj turista ograničen

Najatraktivnijim delom kanjona Uvca i Uvačkog jezera prošle godine krstarilo je skoro 14.000 turista. Interesovanje je znatno veće, ali odlukom Zavoda za zaštitu prirode Srbije, ograničio je njihov broj kako bi se očuvale brojne ugrožene biljne i životinjske vrste i speološke odlike.

"Kanjon Uvca sa svoja tri jezera pravi je dragulj prirode, zbog čega je odlukom države i stavljen pod strogi režim zaštite. Specijalni rezervat prirode prostore se na 7.500 hektara, stanište je 24 vrste riba dok je kanjon dom za 170 vrtsa prica od kojih je najpoznaatiji beloglavi sup. Kanjon obiluje i bronim pećinama. One su deo Ušačkog pećinskog sistema koji je sa svojih 6.185 metara dužine najveći speleološki sistem u Srbiji", kaže Miljka Dučić, direktorka preduzeća Rezervat Uvac, koje upravlja ovim prirodnim dobrom


Tagovi

Kanjon Uvca Koza Lepa Stanište belog supa Turisti Rezervat prirode Stevo Radovanović Miljka Dučić


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D