Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikroklima štale
  • 23.01.2021. 14:00

Krave više vole zimsko vreme, ali kakvu hranu im ne treba davati tada?

Kada je reč o muznim kravama, nema preterane bojazni jer goveda su mnogo više osetljivija na visoke nego na niske temperature.

Krave više vole zimsko vreme, ali kakvu hranu im ne treba davati tada?
Foto: Bigstockphoto/dolgachov
  • 332
  • 59
  • 0

Optimalni mikrobiološki uslovi za držanje muznih krava u štalama ili na farmama predstavljaju jedan od osnovnih faktora rentabilne proizvodnje mleka. Temperatura, vlaga i koncentracija gasova su parametri koje uzgajivač može kontrolisati i osigurati da budu u idealnom rasponu donjih i gornjih granica u objektu.

Vrlo često na mikroklimu unutar štale deluju spoljni faktori.

U periodu takozvanog hladnog talasa koji je zahvatio naše podneblje, ali i generalno tokom zimskih meseci temperatura unutar štale je vrlo bitna iz nekoliko razloga. Kada je reč o muznim kravama, nema preterane bojazni jer goveda su mnogo više osetljivija na visoke nego na niske temperature. Međutim posebnu pažnju treba posvetiti opremi, izmuzištima nakon pranja, hrani, vlažnosti prostorije, ali i načinu ventilacije.

Optimalan raspon od -10 do +20°C

Pri regulaciji toplote u okviru staje mora se pratiti i starost goveda. U principu, od teladi do krava u laktaciji uz optimalnu relativnu vlagu vazduha (65-70 odsto) poželjna je temperatura u rasponu od 5°C do 24°C. Starost i težina grla su parametri pri stvaranju povoljnih mikroklimatskih uslova u štali. Kada je temperatura u pitanju, prema starosnoj kategoriji preporučljiv je sledeći interval:

  • telad starosti do tri sedmice: 15 do 24°C uz suvu prostirku;
  • telad od tri do 10 sedmica: 13 do 24°C;
  • telad od 10 do 24 sedmica: 10 do 24°C i
  • muzna grla u visokoj proizvodnji najproduktivnija su pri temperaturama od pet do 10 stepeni.

Kako zaštiti životinje od negativnog uticaja niskih temperatura?

Spoljna sredina i vremenske prilike, osnovni su faktori koji utiču na uslove unutar štale. Izuzetno niske temperature ne bi trebalo izazivati veliku zabrinutost kod stočara, obzirom da muzna grla u proizvodnji od 30 litara mleka dnevno imaju donju takozvanu kritičnu granicu od -16°C.

Suv i hladan vazduh ukoliko nema direktne promaje i sa malom relativnom vlagom, pozitivno deluje na muzna grla u visokoj proizvodnji. Sve dok je spoljna temperatura iznad donje kritične, nema zabrinutosti za goveda. Međutim problemi mogu nastati kod neadekvatno zaštićene opreme uz relativnu veću vlažnost i prilikom izuzimanja silaže čiji je površinski sloj zaleđen.

Zaštititi opremu i hranu od smrzavanja

Niske temperature mogu napraviti velike probleme za neadekvatno zaštićenu opremu, pojilice i izmuzišta naročito posle pranja postoji mogućnost smrzavanja i oštećenja. Stalnim nadzorom, prosušivanjem nakon pranja i adekvatnim smeštajem muzilica i druga mlekarska oprema mora se zaštititi od hladnoće.

Problem može nastati i kod postupka ishrane. U bilo kom slučaju zaleđenu silažu ne treba davati kravama. Pri temperaturama ispod nule, dolazi do smrzavanja gornjeg sloja silaže na dubini od oko 20 cm, pri dužem periodu i nižim temperaturama čak i do jednog metra.

Zašto je važno i koji je udeo sena u zimskom obroku muznih krava

U takvim slučajevima, dan pre ili noć pre hranjenja poželjno je izuzeti silažu i premestiti određenu količinu u neke od objekata koji mogu poslužiti za smeštaj hrane koja se sledeći dan daje kravama.

Najgori mogući scenario tokom zime je kombinacija niskih temperatura unutar štale, sa visokim procentom vlage i promajom. Za prijatnije uslove pored redovnog provetravanja zimi, poželjno je češće menjati i prostirku, kako bi bila što duži period suva i čista.


Tagovi

Muzne krave Mikrobiološki uslovi Starost goveda Kritična temperatura Stočari Smrzavanje Zaleđena silaža Niske temperature


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.