Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest krava
  • 18.06.2023. 18:00

Krvavo vime kod krava - nova bolest, uzroci se ne znaju

Bolest je praćena sporadičnim promenama, odumiranjem kože, jakim svrabom i, u nekim slučajevima, lizanjem i samopovređivanjem, odgrizanjem sisa. Koji su još simptomi?

Foto: Depositphotos/WitthayaP
  • 283
  • 58
  • 0

Ishemijska nekroza vimena sve se češće javlja kod muznih krava. Simptomi koje prijavljuju stočari su rane na donjoj trećini sise koje napreduju do dna vimena, navodi Agrarheute.

Bolest je praćena sporadičnim promenama, odumiranjem kože, jakim svrabom i, u nekim slučajevima, lizanjem i samopovređivanjem, odgrizanjem sisa. Može da se pojavi izražen edem (natečenost). Posebno su ugrožene junice koje se ližu i grizu dok ne iskrvare. Često obole prvotelke, ali se može sresti i u kasnijim laktacijama.

Mastitis nije jedini okidač

Za sada ne postoji terapija za ovu bolest. Nepoznati su uzroci njenog nastanka, razvoja i širenja. Raspravlja se o različitim pristupima, ali još uvek nema dovoljno dokaza.

Sumnja se da do nastanka dolazi usled istovremene pojava upale između polovine vimena, Mortelarove bolesti (digitalnog dermatitisa) te panaritijuma (ispucala koža sise). Zatim zbog delovanja raznih bakterija i/ili virusa. Jedan od uzroka bi mogli biti i patogeni koji izazivaju nekrozu papaka, ali i infekcija S. aureus te goveđeg herpesvirusa 4 BoHV-4.

Sumnjiva i tehnika za mužu

Sve više se sumnja da operativni faktori ili oni vezani za mužu igraju ulogu u bolesti. Pretpostavlja se da uzroke možemo pronaći u tehnici koja se primenjuje i prekomernoj muži.

Drugi faktor je slepa muža, kada vakum radi i posle izmuzavanja. To dovodi do pojave edema, jako natečenih sisa.

Vakuum radi i posle izmuzivanja (Foto: Depositphotos/toa55)

Različita sredstva za dezinfekciju i pranje mogu delovati iritantno, pre svega opšta upotreba peroctene kiseline.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom mašinske muže krava?

Ishrana je važan faktor u razvoju ishemijske nekroze. Problematična je kada je bogata energijom i sirovim proteinima, kao i višak kalijuma.

Neophodna su dalja istraživanja kako bi se pronašle preventivne mere ili odredio plan terapije. U Nemačkoj će biti raspisan poziv stočarima da prijave ovakve slučajeve kako bi se nastavila istraživanja.


Tagovi

Bolest vimena Bolest junica Krvave sise Ishemijska nekroza sisa Mlečne krave Bolest mlečnih krava


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.