Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komponente obroka
  • 29.10.2021. 12:00

Lizanje soli po volji i pristup vodi - pravi izbor za visokomlečna grla

So je vrlo bitna za normalizaciju kiselinsko-bazne ravnoteže u organizmu, pravilnu funkciju mišića, probavnog i nervnog sistema.

Foto: Depositphotos/Tinieder
  • 136
  • 53
  • 0

Raznovrsna stočna hrana i različite komponente obroka osiguravaju visokomlečnim grlima da namire sve potrebe za hranjivim materijama, vitaminima i mineralima. Jedan deo troši se na uzdržne i regulaciju metaboličkih potreba, a drugi na produktivnost, odnosno na proizvodnju mleka. Samo jedna od komponenti da fali ili je u nedovoljnim količinama poremetiće i uzdržne i metaboličke potrebe, stvoriti rizik od pojave bolesti, a sa druge strane smanjiti proizvodnju.

Sve neophodne hranljive materije i vitamine krava unosi ishranom, najčešče na otvorenom ispašom ili preko gotovih obroka na farmi. Takva ishrana, mora sadržavati so, običan natrijum hlorid (NaCl) ili poznatiju kao kuhinjsku. Naročito im se mora osigurati so na ispaši jer je to jedini mineral koji one ne akumuliraju u organizmu i bukvalno im stalno mora biti dostupan.

Nema straha od prekomernog konzumiranja

Kada je u pitanju način i unošenje soli, najbolji pokazatelji su kada je grlima ostavljena mogućnost konzumiranja po volji (Ad libitum), lizanjem takozvanih slanih kocki ili slanog kolača. Životinje su vrlo specifične kada je reč o ovom mineralu (NaCl). Ukoliko im ostavite da uzimaju hranu po volji, neće prestati da jedu dok sve ne pojedu. Takav jedan period onda ih dovodi u stanje pregojaznosti, viška energije i smanjenja produktivnosti.

Ali kada je so u pitanju, krave znaju same dnevne potrebe. Ako im je ostavljena slana kocka lizaće jedno vreme i onog momenta kada namire, a tačno znaju kada je to, prestaju sa lizanjem. Nema potrebe za strahom od prekomernog konzumiranja i pojave trovanja, a i ako se to desi dovoljno je da imaju neometan pristup pitkoj vodi, obzirom da se so izlučuje svakodnevno iz organizma.

Minimalno 30 grama za mlečna grla

Visokomlečna grla na farmama uglavnom dnevno dobijaju isplaniran obrok sa tačno raspoređenim komponentama, koje zadovoljavaju potrebe za energijom, proteinima, mastima, vitaminima, mineralima u skaldu sa proizvodnim normama i starosti životinje. U takvim obrocima tačno se zna da se so za pomenuta grla dodaje u količini od minimalno 30 do 40 grama dnevno.

Međutim na ispaši krave nemaju osigurane količine soli kao što je to slučaj na farmi, stoga je vrlo bitno slane kocke okačiti na ogradu ili obližnja stabla u visini da se mogu neometano lizanjem namiriti dnevne potrebe.

Zimi životinje često ližu so na putevima, na šta obratiti pažnju?

Ona je vrlo bitna za normalizaciju kiselinsko - bazne ravnoteže u organizmu, pravilnu funkciju mišića, probavnog i nervnog sistema. Ako malo dalje izanaliziramo i pojednostavimo ulogu soli u organizmu, to je da svakoj ćeliji, učestvujući u metaboličkim procesima osigura da dobije potrebne korisne materije.

Farmer vrlo lako može uočiti njen nedostatak i izraženu potrebu krava za ovim mineralom, obzirom da vrlo brzo dolazi do poremećaja reproduktivnog sistema, smanjenog apetita i u konačnici manjka proizvedenih litara mleka.


Tagovi

Lizanje soli Komponente obroka Kuhinjska so Visokomlečna grla Ispaša Ishrana po volji Ad libitum


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ruska dzanarika. O njenoj otpornosti, otkupnoj ceni u topličkom okrugu i značaju u kalemljenju, čitajte uskoro na agroklubu.