Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 13.12.2019. 10:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Kanjiža

Mala zainteresovanost stočara u kanjiškom kraju za zakup zemljišta

Na nedavno održanoj licitaciji stočari u kanjiškom kraju pokazali su malo interesovanje za zakup poljoprivrednog zemljišta koje je u državnom vlasništvu.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 175
  • 18
  • 0

Na raspolaganju stočarima u tom delu Vojvodine je 2.127,8 hektara razvrstanih u 575 licitacionih jedinica. Međutim, u samo šest licitacionih jedinica stočari su pokazali interesovanje za zakup državnog zemljišta. U pitanju su četiri poljoprivredna gazdinstva i jedno pravno lice u: Oromu, Kanjiži i Horgošu. Time je u zakup otišlo nešto više od 26 hektara.

Novi Sad: Zakup poljoprivrednog zemljišta na deset godina

U prethodnim godinama u dugogodišnji zakup izdato više od 1.500 hektara

Stručna saradnica za poljoprivredu i ruralni razvoj Opštinske uprave Kanjiža Valerija Nemeš Salkai, kaže da je razlog za malo interesovanje stočara u ovom kraju za zakup državnog zemljišta činjenica da je u poslednjih nekoliko godina sa mnogima sklopljen ugovor o dugogodišnjem zakupu i time je zakupljeno više od 1.500 hektara.

"Prethodnih godina sklopljeni su ugovori o dugogodišnjem zakupu za više od 1.500 hektara, pa su za prvi krug licitacije ostale parcele koje nisu bile interesantne ni onim stočarima koji su ove godine ostvarili pravo prečeg zakupa. Bila su 22 prijavljena stočara koji su ostvarili pravo prečeg zakupa, međutim, pod uslovima pod kojima se po novom pravilniku državna zemlja daje u zakup, nisu zainteresovani," navodi ona.

Prema njenim rečima, stočari koji su bili zainteresovani za pravo prečeg zakupa su pretežno govedari.

"Oni mogu ostvariti po pravu prečeg prvenstva zakup na deset godina, pod uslovom da održavaju postojeći stočni fond do kraja perioda zakupa državnih njiva," dodaje Nemeš.

Nedimović: Državne njive na zakup od četiri do osam godina

Nekvalitetno zemljište još jedan uzrok za malu zainteresovanost

Ističe da mnogi stočari ne mogu da budu sigurni da će moći da te uslove i ispune s obzirom na ekonomske i druge prilike i da, u skladu sa tim, ne mogu znati da li će njihov posao opstati, te su se po tom osnovu da uzmu državnu zemlju u zakup odlučila svega dvojica stočara.

"Ostali su rekli da im je bolje da, ukoliko im odgovara, učestvuju na licitaciji u prvom ili drugom krugu, kada nemaju obaveza u pogledu održavanja stočnog fonda," navodi Nemeš.

Jedan od razloga za malo interesovanje stočara za zakup državnog zemljišta takođe je i to što zemljište, koje je namenjeno za izdavanje, nije zadovoljavajućeg kvaliteta, a tome je doprinelo to što je u postupku restitucije vlasnicima vraćeno zemljište sa kvalitetnijim oranicama u Oromu i Trešnjevcu.

Osim toga, na ovakav odaziv stočara uticao je i uslov za prvi krug licitacije koji podrazumeva da mogu učestvovati samo registrovana gazdinstva i pravna lica s teritorije katastarskih opština u kojima se ponuđeno zemljište nalazi. Drugi krug licitacije planirano je da bude raspisan u toku ovog meseca, a takođe se očekuje da se veći broj poljoprivrednika prijavi za učešće, prenosi Dnevnik.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Zakup zemljišta po pravu prečeg zakupa Državno zmljište Poljoprivredno zemljište Stočari Valerija Nemeš Salkai


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃