Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mleka
  • 24.10.2020. 07:30

Mlekarski sektor: Ukrajina ima ambiciozan plan - velika pomoć stiže od države?

Ukrajina ima plan da poveća broj muznih krava za 1,3 miliona grla, a za ispunjenje tog cilja trebaće im 2,6 milijardi evra.

Foto: Bigstock/dolgachov
  • 94
  • 8
  • 0

Ukrajina ima ambiciozan plan za povećanje proizvodnje mleka u narednih 10 godina. Predsednik udruženja mlekarskih kompanija tvrdi da će se stado muznih krava do 2030. povećati sa 1,7 na čak tri miliona, piše farmer.pl

Plan je, tvrde u tom udruženju, u istom razdoblju proizvodnju sirovog mleka povećati za 3,5 na 10 miliona tona, a preradu sa 3,8 na osam miliona tona.

Država spašava sektor

U tom kontekstu, predsednik se osvrnuo na proračune holandske poljoprivredne banke, Rabobank prema kojima je za svaku dodatu tonu mleka potrebno ulaganje od 750 miliona evra. To znači da je tokom sledećih deset godina potrebno ukupno oko 2,6 milijardi evra za postizanje cilja proizvodnje do 2030. godine.

Prema spomenutom udruženju, polovinu ovog novca će dati država. Zbog činjenice da ova industrija tamo slabo posluje, potpisan je memorandum o uspostavi nacionalnog odbora za spašavanje tog sektora. Taj odbor čine Udruženje proizvođača mlečnih proizvoda, Ukrajinska zadruga i Udruženje mlekarskih preduzeća.

Podsećamo, procenjeno je da će u Evropskoj uniji, drugom najvećem proizvođaču ove sirovine njegova proizvodnja da raste sporije nego u ostatku sveta. Podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO) ukazuju i na pad mlečnog stada za oko 0,6 odsto godišnje, ali i porast mlečnosti za jedan odsto tokom sledećih decenija.

Proizvodnja mleka u stalnom porastu - više je i onog iz organske proizvodnje

Prema prognozama, svetska proizvodnja mleka i mlečnih proizvoda porašće za 1,6 odsto, na 997 miliona tona do 2029. godine, a rastu će najviše doprineti Indija i Pakistan sa više od polovine rasta te će činiti više od 30 odsto svetske proizvodnje.


Tagovi

Ukrajina Proizvodnja mleka Mlečne krave Porast proizvodnje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.