Advokat Fil Giglio okrenuo se pre godinu dana poljoprivredi i odlučio za uzgoj vodenih bivola, ali ne za meso već za mleko i mlečne proizvode.
Američki advokat, danas i poljoprivrednik, Fil Giglio iz Teksasa (SAD) odlučio se pre nešto više od godinu dana za pravi preduzetnički poduhvat. Odrastao je na farmi, a godinama je radio kao advokat pa je čeznuo za povratkom korenima u rodnoj Italiji. Za modernfarmer kaže: "Znao sam da želim da se bavim poljoprivredom, ali sam hteo da to bude nešto drugačije".
Ovaj pravnik nije imao nikakva prethodna znanja o stočarstvu niti iskustvo sa proizvodnjom sira, ali inspirisalo ga je vreme koje je proveo živeći u gradu Salerno u Italiji. Živio je u kući rođaka gde se pravi bufalo mozzarella koja se, kako joj i naziv kaže, proizvodi od mleka azijskih vodenih bivola. Giglio je mislio da bi takav sir mogao da proizvede i na području SAD.
Borislav Vuletin: Vodeni bivo daje kvalitetno meso i masno mleko
U Frederiksburgu, u Teksasu 2018. godine, kupio je nešto zemlje. Iako mu je na početku najteže bilo da nabavi stado, uspeo je da kupi 130 bivola. Još uvek radi kao advokat, a san mu je da počne da se bavi intenzivnom proizvodnjom bivoljeg mleka i sira. Uprkos tome što pre odluke o pokretanju posla nije živeo u Teksasu, kaže da je odabrao tu državu jer se deo njene geografije poklapa sa južnom Italijom.
Iako širom SAD postoje farme vodenih bivola, oni su i dalje novost u stočarskoj proizvodnji, a uzgajaju se uglavnom zbog mesa. Giglio je jedan od retkih koji koristi mleko od kog pravi sir koji nazivaju "belim zlatom", u državi poznatoj po nalazištima "crnog zlata" - nafte. Kaže kako vodeni bivoli imaju mleko bogato vrednim nutrijentima.
Nada se da će tokom sledećeg meseca da započne prodaju sira i sladoleda od bivoljeg mleka u poslastičarnici koja se nalazi u gradu Blanko u Teksasu.
Mleko vodenih bivola ima veći udeo masti od kravljeg mleka, što ga čini gušćim i kremastijim. Ono je zdravija alternativa jer sadrži više kalcijuma, proteina i gvožđa, a takođe ima manje holesterola od kravljeg mleka.
Tagovi
Autorka
80
Glasova: 20
Mlađima 25,0%
Glasova: 10
Starijima 12,5%
Glasova: 50
Svima je podjednako teško 62,5%