Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vodeni bivoli
  • 18.01.2020. 18:00

Mleko vodenih bivola postaje "belo zlato"?

Advokat Fil Giglio okrenuo se pre godinu dana poljoprivredi i odlučio za uzgoj vodenih bivola, ali ne za meso već za mleko i mlečne proizvode.

Foto: Pixabay/de falco
  • 387
  • 44
  • 0

Američki advokat, danas i poljoprivrednik, Fil Giglio iz Teksasa (SAD) odlučio se pre nešto više od godinu dana za pravi preduzetnički poduhvat. Odrastao je na farmi, a godinama je radio kao advokat pa je čeznuo za povratkom korenima u rodnoj Italiji. Za modernfarmer kaže: "Znao sam da želim da se bavim poljoprivredom, ali sam hteo da to bude nešto drugačije".

Spoj Italije i Amerike

Ovaj pravnik nije imao nikakva prethodna znanja o stočarstvu niti iskustvo sa proizvodnjom sira, ali inspirisalo ga je vreme koje je proveo živeći u gradu Salerno u Italiji. Živio je u kući rođaka gde se pravi bufalo mozzarella koja se, kako joj i naziv kaže, proizvodi od mleka azijskih vodenih bivola. Giglio je mislio da bi takav sir mogao da proizvede i na području SAD.

Borislav Vuletin: Vodeni bivo daje kvalitetno meso i masno mleko

U Frederiksburgu, u Teksasu 2018. godine, kupio je nešto zemlje. Iako mu je na početku najteže bilo da nabavi stado, uspeo je da kupi 130 bivola. Još uvek radi kao advokat, a san mu je da počne da se bavi intenzivnom proizvodnjom bivoljeg mleka i sira. Uprkos tome što pre odluke o pokretanju posla nije živeo u Teksasu, kaže da je odabrao tu državu jer se deo njene geografije poklapa sa južnom Italijom.

Prednosti mleka vodenih bivola

Iako širom SAD postoje farme vodenih bivola, oni su i dalje novost u stočarskoj proizvodnji, a uzgajaju se uglavnom zbog mesa. Giglio je jedan od retkih koji koristi mleko od kog pravi sir koji nazivaju "belim zlatom", u državi poznatoj po nalazištima "crnog zlata" - nafte. Kaže kako vodeni bivoli imaju mleko bogato vrednim nutrijentima.

Nada se da će tokom sledećeg meseca da započne prodaju sira i sladoleda od bivoljeg mleka u poslastičarnici koja se nalazi u gradu Blanko u Teksasu.

Mleko vodenih bivola ima veći udeo masti od kravljeg mleka, što ga čini gušćim i kremastijim. Ono je zdravija alternativa jer sadrži više kalcijuma, proteina i gvožđa, a takođe ima manje holesterola od kravljeg mleka.


Tagovi

Vodeni bivoli Mleko Sir Stočarstvo Teksas


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.