Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje stoke
  • 26.09.2022. 15:00

Na referendumu odbacili inicijativu o boljim uslovima za životinje na farmama

Sa 62,9 odsto glasova u Švajcarskoj je odbačen predlog za poboljšanje uslova životinja na farmama, redovan pristup spoljnom prostoru i smanjenje maksimalnog broja jedinki u jednom objektu.

Foto: Depositphoto/ahavelaar
  • 96
  • 59
  • 0

Švajcarci su na jučerašnjem referendumu odbacili inicijativu za zabranu intenzivnog, fabričkog gajenja stoke i jačanje pravila za dobrobit životinja, izveštava Swissinfo. Poljoprivrednici ovakav ishod nazivaju pobedom, a konačni rezultat tumače kao poverenje u domaću poljoprivredu.

Čak je 62,9 odsto stanovnika svojim glasom podržalo trenutni način proizvodnje hrane što je znatno više nego što su predviđale ankete. Od 26 regija jedino je kanton Bazel odobrio ovu ideju.

Poštuju dostojanstvo i dobrobit životinja? 

Inicijativa, koju je ranije potpisalo 100.000 ljudi, zahtevala je poboljšanje uslova za životinje na farmama, redovan pristup spoljnom prostoru i smanjenje maksimalnog broja jedinki koje su dozvoljene u jednom objektu.

Odgovoran za stav Vlade o ovom pitanju, ministar unutrašnjih poslova Alen Berset je izjavio da su građani procenili da se u Švajcarskoj poštuje dostojanstvo životinja i da je njihova dobrobit dovoljno zaštićena važećim zakonodavstvom.

Protivnici zabrane, uključujući vladu i većinu u parlamentu, upozoravali su da bi promena dovela do viših cena, smanjenog izbora potrošača i poplave stranih proizvoda koji bi popunili nedostatak uzrokovan novim pravilima - uprkos tome što se nameravalo uskladiti uvoz sa novim standardima.

Smatraju da je dobrobit životinja dovoljno zaštićena važećim zakonodavstvom (Foto: Bigstock/ PramoteBigstock)

Vratimo se nedeljnom pečenju!

Aktivisti su reformu videli kao način prilagođavanja švajcarske poljoprivrede globalnoj borbi protiv klimatskih promena - koja zahteva smanjenu potrošnju mesa i prenamenu zemlje za proizvodnju više povrća i manje stočne hrane, posebno posle ovogodišnjeg sušnog leta. 

Nisu poricali da će cene proizvoda životinjskog porekla porasti kao rezultat novih pravila. Ipak su smatrali da su nova pravila nužna u borbi protiv uticaja intenzivne poljoprivrede na zdravlje i sredinu. Smatraju da meso treba da bude kvalitetan proizvod za koji će potrošači platiti više, ali pojesti manje.

"Vratimo se nedeljnom pečenju!", rekla je političarka Zelene stranke Meret Šnajder tokom kampanje.

Da je ova inicijativa o uzgoju prihvaćena, poljoprivrednici bi imali do 25 godina da se prilagode pravilima. 

Poslednjih godina se u Švajcarskoj vodila žestoka bitka vezana za poljoprivrednu proizvodnju, uključujući prošlogodišnje glasanje za zabranu upotrebe pesticida.


Tagovi

Dobrobit životinja Referendum Intenzivan uzgoj stoke Švajcarska Meso nedeljom


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.