Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupovina krave
  • 22.06.2022. 07:30

Na šta paziti kod kupovine mlečne krave?

Starost, broj telenja, izgled životinje i pregled vimena nam mogu reći mnogo o karakteristikama životinje i njenoj produktivnosti.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 444
  • 45
  • 0

Kupovina krave je veoma zahtevan posao. Mnogo je faktora koji mogu da utiču na vašu odluku. Zbog situacije koja vlada u svetu sve je više mladih ljudi na selu koji razmišljaju kako obezbediti mleko i mlečne proizvode za sebe i svoju porodicu. Izgleda da će posedovanje krave biti novi statusni simbol.

Kod izbora životinje važno je da unapred znate njenu starost, kako izgleda, broj telenja, stanje vimena, njeno ponašanje, navike u hranjenju. Osim toga, važan je izbor rase. Razlikujemo mlečne, kombinovane i tovne. Na našem području preovladava simentalsko goveče koje pripada grupi kombinovanih. Daje dobre količine kvalitetnog mleka, a telad i junad postižu određenu težinu i randman mesa. Mlečne rase su lakše, imaju suvlji izgled.

Dobro je pregledajte

Krava koju želite da kupite treba da ima mirnu narav, da na dodir ne reaguje plahovito ili da se boji, ne sme da se rita. Čistoća životinje će vam reći u kakvim uslovima se drži. Koža ne sme da ima simptome oboljenja ili znakove prisustva štetnih organizama. Dlaka treba da je čista i sjajna, a koža da je čvrsta i elastična.

Veoma često se kupci odlučuju na kupovinu ženki u petom ili šestom mesecu bremenitosti, jer im to obezbeđuje da veoma brzo kroz prodaju teleta vrate deo uloženog novca ili obezbede meso za porodicu. Takve krave brzo stupaju u laktaciju.

Ali, ovakva kupovina ima svoje mane kao što je moguća teškoća prilikom telenja na što morate biti spremni. Druga mana je što produktivnost ostaje skrivena jer u ovom periodu krava već lagano ide prema zasušenosti i smanjuje se količina mleka. Ako se radi o bređim junicama, moraćete ih navikavati na mužu.

Starost je još jedan faktor koji utiče na produkciju mleka. Uz dokumente koji dobijete za kravu sa farme možete pogledati i broj prstenova na njezinom rogu kojima dodate 2, jer se prvo telenje dešava u drugoj godini. Kada se tele svake godine, prstenovi na rogu će biti ujednačeno udaljeni.

Povedite sa sobom iskusnu osobu

Izgled vimena i sisa

Kako bi odredili njenu mlečnost, potrebno je pregledati vime. Ono treba da ima kompaktan izgled, da nema nikakvih deformacija. Sve četiri komore vimena treba da budu iste veličine. Vene na površini treba da budu jasno izražene. Na dodir vime treba da je mekano i da nema nikakvi tvrdih delova. Sise treba da budu ujednačene, dužine od osam do 10 cm i širine oko 2,5 cm. Ako su debele i duge, ukazuju na malu mlečnost.

Maksimalna mlečnost se postiže posle četvrtog telenja.

Za bolju mlečnost krava treba sačuvati zdravlje vimena i sisa

Takođe, životinja treba da ima bistre, vesele oči, zdrave zube. Da joj je hod lagan i čvrst, da nema naznaka šepavosti. Ne sme na dodir po kukovima i nogama da pravi pokret kao da će leći. To ukazuje na deformacije i oboljenja nogu. Njuška treba da je vlažna, čista i sjajna. Svaka naznaka sline znak je da je životinja bolesna. Na isto ukazuje i loš apetit.

Dakle, dobro sve poručite, a najbolje bi bilo da sa sobom povedete nekoga ko ima iskustva. 


Tagovi

Krava Kupovina krave Pregled vimena Pregled rogova Kako Mlečna krava


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Studija, predvođena prestižnom američkim Univerzitetom Jejl, baca svetlo na životinje kao naše bitne saborce u ublažavanju štetnih emisija. Naime, kako su proračunali naučnici, samo jedno pojedinačno krdo bizona u rumunskim Karpatima može d... Više [+]