Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 09.11.2020. 10:00

Nema ASK-a među domaćim svinjama u Pirotu

Situacija u tom regionu nije povoljna, ali je pod kontrolom, kažu iz Regionalnog kriznog centra za afričku kugu svinja u Nišu.

Foto: Bigstock/grigorenko
  • 93
  • 67
  • 0

U okolini Pirota u poslednjih nekoliko dana zabeleženo je pet slučajeva pojave afričke kuge kod divljih svinja, ali zaraze nema među domaćim svinjama. Situacija u tom regionu nije povoljna, ali je pod kontrolom, kaže za Tanjug Miroljub Marjanović, rukovodilac Regionalnog kriznog centra za afričku kugu svinja u Nišu koji pokriva Toplički, Pčinjski, Jablanički, Nišavski i Pirotski okrug, a prenosi Dnevnik.

Precizirao je da su poslednja dva slučaja potvrđene zaraze bila iz odstrela, i da su nakon ispitivanja u Veterinarskom institutu u Nišu dobijeni pozitivni nalazi.

Afrička kuga svinja ponovo u pirotskom okrugu?

Podsetimo, predsednik Lovačkog udruženja "Ponišavlje" Zoran Aleksić kaže da je jedna uginula divlja svinja pronađena nedaleko od Zavojskog jezera, u ataru sela Koprivštica. Na drugom kraju lovišta, kod sela Kamik, jedan od lovaca je odstrelio više primeraka, za koje se odmah posumnjalo da su zaraženi afričkom kugom.

"Ono što smo mi uradili rešenjem jeste potpuna zabrana ulaska i kretanja na toj teritoriji, lova i mogućnosti da se virus prenese van lovišta, i kod poljoprivrednika koji gaje pitome svinje u selima. Na oblastima koja se proglašavaju područjima visokog rizika imamo pojačano izlovljavanje, odnosno teranje onih svinja koje su zaražene ili mogu biti i tako ne dozvoljavamo da se kuga dalje širi. Dosta smo uspeli u selu Krupac da to iskontrolišemo", rekao je Aleksić ranije za Agroklub.

Sprovodi se aktivni i pasivni nadzor

Nad domaćim svinjama sprovodi se aktivni nadzor koji sprovodi veterinarska služba i pasivni - što znači da ako vlasnik primeti bolesnu životnju prijavi nadležnima.

Afrička kuga svinja u Negotinu!

Uprava za veterinu na svom zvaničnom sajtu još uvek nije istakla obaveštenje o izbijanju ASK-a u Pirotu i eventualnom proglašenju zaraženog područja, a poslednje koje je proglašeno bilo je u naseljima negotinskog i borskog okruga.


Tagovi

Afrička kuga svinja Pirot Miroljub Marjanović Divlje svinje Zoran Aleksić Zaraženo područje Mere zaštite


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...