• Afrička svinjska kuga
  • 04.03.2021. 07:30

Nove vrste ASK-a manje smrtonosne, ali ih je teže kontrolisati?

U novoj studiji dokazano je da nove vrste virusa afričke svinjske kuge koje kruže Kinom uzrokuju blaži oblik bolesti, ali ih je teže i kontrolisati.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 82
  • 7
  • 0

Prema trenutnim informacijama čini se da nove verzije virusa afričke svinjske kuge (ASK) u Kini uzrokuju blaži oblik bolesti, čineći je manje smrtonosnom. Ali, studija koju prenosi Reuters dokazuje i to da je takve teže kontrolisati.

Rad tima sa Instituta za veterinarska istraživanja Harbin, pri Kineskoj akademiji nauka dokazao je ranije spomenuto otkriće, ali nije jedini koji je problematizovao temu prirodnih mutacija virusa koji je poharao nebrojena stada svinja u toj zemlji tokom 2018. i 2019. godine, a i dalje ih uništava. 

Prva studija Vojnog veterinarskog instituta u Čangčunu izvestila je o pronalasku virusa sa delimičnim gubitkom jednog ili dva nukleotida, za šta je prethodno pokazano da štiti svinje od ASK-a. Međutim, nije istražila virulenciju tog tipa, a došla je usred sve veće nesigurnosti u svinjarskoj industriji zbog razvoja ove bolesti i pronalaska vakcine.

"Pojava manje virulentnih prirodnih mutanata donosi veće poteškoće ranom otkrivanju i predstavlja nove izazove za kontrolu ASK-a", napisali su Sun Encheng i njegove kolege u časopisu "Life Sciences". Primetili su da mutanti uzrokuju nepredvidiv tok bolesti i blage simptome.

Najnovija otkrića dolaze od uzoraka iz sedam provincija tokom druge polovine 2020. godine. Istraživački tim je pronašao 22 izolata sa mutacijama, a kasnije su na viruse testirali njih četiri. Dva izolata bila su jednako smrtonosna kao i prvobitni oblik virusa koji je kružio u Kini. Ali, druga dva su pokazala nižu virulenciju sa simptomima koji variraju od delimično smrtonosnih do nesmrtonosnih.

Hronični oblik ASK-a teže je otkriti

Neki analitičari procenjuju da je ove zime ta bolest pogodila 20 odsto krmača na severu Kine. Međutim, nedavno smo izvestili da su na kineskim farmama svinja pronađene najmanje dve nove vrste afričke svinjske kuge za koje se činilo da ih je stvorio čovek i to zbog ilegalne vakcine.

Nove vrste uzrokuju hronični oblik te bolesti, a stručnjaci napominju i to da ih je teže otkriti. Ali, nije jasno koliko su česte nove varijante koje je utvrdio tim iz Harbina.

"Studija je vrlo važna za razumevanje epidemiologije ASK-a u Kini", rekla je Linda Dikson, stručnjak za bolesti sa britanskog instituta Pirbrajt. Dodala je da istraživanje treba proširiti kako bi se utvrdilo koliko vrste cirkulišu i povećavaju li se ili smanjuju u odnosu na visoko virulentne izolate.

"Bilo bi korisno za druge zemlje, posebno u Aziji, nadgledati kruženje varijanti smanjene virulencije kako bi se omogućile primerene mere kontrole", zaključila je Dikson.

Takođe, istraživači su dodali da proveru delotvornosti koje se trenutno razvija u Harbinu treba hitno proceniti u odnosu na nove vrste.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Bolest svinja Virus Studije


Autorka

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Basta na m je u pozadini ali ju jos nismo sejali #mojepovrće