Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Uzgoj ovaca
  • 24.01.2018. 12:00

Obrazovanje važno za ovčarstvo

Radivoje Jeftić iz sela Kloka i u osmoj deceniji ima mnogo planova, kada je reč o ovčarstvu.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.638
  • 159
  • 0

Selo Kloka, u trouglu Rače, Smederevske Palanke i Topole, nekad je bilo poznato po ovčarstvu. Time se i danas bavi Radivoje Jeftić (72). Razlika je u tome što je nekada imao 22 hektara zemlje, a sada je to 10 hektara.

Obrazovanjem do savremene proizvodnje

Radivoje je osnivač opštinskog udruženja odgajivača ovaca Oplenac virtemberg, koje je osnovano krajem novembra 2003. godine i brojalo je oko 3.000 ovaca i 150 članova. Unapređivanje proizvodnje ogleda se u savremenosti, smatra Jeftić, pa se mnogo radi na obrazovanju.

"Trenutno imamo informator o uzgoju ovaca na malim gazdinstvima, a najveći stručnjak za ovčarsto i kozarstvo Frida Balman iz Beograda nam je mnogo pomogla. Šveđani su nam finansirali mašine za šišanja ovaca i doveli stručnjaka sa Novog Zelanda. Sada imamo 20 mašinskih šišača i 40 tona vune godišnje", ističe Jeftić.

Uskoro i uzgoj sjeničke ovce

Osim virtemberga, Radivoje planira da uzgaja i sjeničku ovcu, za koju kaže da su najzdravije i koje su dobro prilagodljive na sve uslove. Kaže da je ovca najisplativija i da su troškovi za njih četiri, kao za jednu kravu.

"Ona će dati veći prihod od krave, jer subvencije za njih nisu male, 6.000 dinara. To je pristojno", smatra Radivoje Jeftić.

Zanimljivu priču ovog domaćina pogledajte u video prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Ovca Kloka Radivoje Jeftić Virtemberg Sjenička ovca


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pravim orahovaču, prvi put... 😀