Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 25.09.2023. 12:00

Od AKS-a ugrožena hrvatska županija uz granicu sa Srbijom: Moguća šteta 200 miliona evra

Ako se bolest proširi izvan Vukovarsko-srijemske županije, pa makar samo i na Osječko-baranjsku, štete koje će nastati procenjujemo na 200 miliona evra, navode iz Udruženja hrvatskih proizvođača svinja.

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 120
  • 36
  • 0

Stanje oko afričke svinjske kuge preti uništenjem velikog dela ionako slabe svinjarske proizvodnje u Hrvatskoj i situacija je alarmantna, upozoravaju iz Udruženja hrvatskih proizvođača svinja (HUPS).

"Ako se bolest proširi izvan Vukovarsko-srijemske, pa makar samo i na Osječko-baranjsku županiju, štete koje će nastati procenjujemo na 200 miliona evra", navode u saopštenju koje potpisuje predsednik Udruženja Krešimir Kuterovac. Hrvatska će, upozorava, postati jedna crvena zona sa zabranom izvoza svinja i proizvoda.

"Kako do sada nismo pokazali brzu operativnu sposobnost u borbi sa ovom bolešću, stanje će biti dugoročno. U tim uslovima očekujemo pad cena svinja i do 50 odsto, a to i veliki proizvođači neće moći da izdrži pa će doći do velikog smanjenja proizvodnje", upozoravaju.

Za povratak u normalno biće potrebno godinu dana?

Navode da se samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja se danas nalazi pod zonama zaštite, nalazi proizvodnja 150.000 tovljenika i 6.500 krmača njihovih članova, svi su u kategoriji 3 po stanju biosigurnosti i nije bilo pojave bolesti na tim farmama. Kako ističu, do danas su procenjene indirektne štete od ove bolesti na pet miliona evra.

"Ciklusi normalne tehnološke proizvodnje su poremećeni, a za povratak u normalno stanje i optimalne proizvodne i ekonomske rezultate biće potrebno godinu dana", smatraju iz HUPS-a. U samo dva i po meseca ASK se, dodaju, kod domaćih svinja proširila sa dva slučaja i dve opštine na više od 800 dvorišta i 20 jedinica lokalne samouprave.

Sadašnja akcija uklanjanja životinja iz zaraženog područja je, dodaju, spora zbog nedovoljnog broja veterinarskih radnika u ovlašćenim organizacijama koji su i slabo opremljeni za sprovođenje, a dodatni poslovi kao što je popis svinja na gazdinstvu i pravila o sprovođenju biosigurnosti ograničavaju efikasnu organizaciju radnika koji su i slabo motivisani za ovakve akcije.

Takođe, navode da su kapaciteti zbrinjavanja Agroproteinke ograničeni i sama logistika ne odgovara na potrebe alarmantne situacije i brze reakcije na terenu. 

Da li budućnost svinjarstva posle AKS-a postoji samo za velike farme?

Podsetimo, AKS nastavlja da se širi i u Srbiji, te je u poslednjih pet dana registrovana u pet opština četiri okruga; sremski, mačvanski, južnobački i grad Beograd. Do sada je eutanazirano preko 54.000 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom u zaraženim gazdinstvima.


Tagovi

Uzgoj svinja Krešimir Kuterovac AKS Afrička kuga svinja Širenje bolesti Eutanazija svinja Šteta


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.