Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alpska koza
  • 25.06.2019. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Ostao bez posla, pa se zajedno s porodicom okrenuo uzgoju koza

Kada je Branko Stanić otac, glava porodice ostao bez posla krenuo je sa sinovima da priča kako bi bilo lepo da pokrenu sopstvenu proizvodnju. Tako je porodica pre šest godina došla na ideju da u Nikincima napravi farmu koza.

Foto: Ika Farm
  • 827
  • 150
  • 0

Ika farm nalazi se u Nikincima u kojima je porodica Stanić pre šest godina došla na ideju da napravi farmu koza. Kada je Branko Stanić otac, glava porodice ostao bez posla krenuo je sa sinovima da priča kako bi bilo lepo da pokrenu sopstvenu proizvodnju.

Jedan od sinova studira stočarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, dugo su razmišljali i rešili da njihova proizvodnja bude kozje mleko i proizvodi od istog.

Kako najbolje i najprofitabilnije hraniti mlečne koze?

Duplirali stado i proširili proizvodnju 

Potraga za adekvatnim imanjem sa objektima za smeštaj koza trajala je više od godinu dana. Pre četiri godine našli su prostor kupili 20 alpskih umatičenih koza i upustili se u proizvodnju. Vremenom su asortiman proizvoda proširivali kao i svoje stado koje danas broji 45 koza. Porodica broji devet članova i svako od njih ima svoje obaveze i zaduženja. Ono što im je zajedničko je da svi vole selo, da uživaju u prirodi i bave se poslom koji vole.

"Hranu za koze ne proizvodimo, već kupujemo. Cilj nam je da mušterije budu zadovoljne i da su proizvodi zdravi i bezbedni i to nam je primarno," kaže Nemanja, jedan od Brankovih sinova. 

Iz godine u godinu paleta proizvoda se povećavala i sada u ponudi imaju: kozje mleko, kozju surutku, sireve sa začinima (zelena papričica, crvena ljuta paprika, origano bosiljak i beli luk) po želji kupca; podliveni mladi sir, tvrdi sa medom, iz salamure, u maslinovom ulju i kozji sapun.

Domaći kozji sir

"Majka je zadužena za proizvodnju sira, a iskustvo, recepte, savete sakupljala je dugo godina. Nama su zadovoljni kupci najbolja reklama. Ko jednom proba neki proizvod, preporuči ga prijateljima i tako se mreža zadovoljnih kupaca širi", ponosno kaže Nemanja.

Kozje mleko ubraja se u red najzdravijih namirnica

Alpska koza jedna je od rasa domaće koze koja vodi poreklo iz francuskih Alpa. U pogledu na ostale rase ona je najmlečnija. Mlačnost alpske koze u toku laktacije kreće se od 500 do 800 litara.

Kozje mleko ubraja se u red najzdravijih namirnica, po svom sastavu najsličnije je majčinom mleku. Saveznik u borbi protiv bronhitisa, alergija, stresa, smanjuje rizik od nastanka karcinoma pluća. U svom bogatom sastavu obiluje prisustvom vitamina B grupe, proteinima bogatih aminokiselinama, širokom lepezom vitamina, sadrži manje laktoze od kravljeg mleka, što ga čini lakše svarljivim.

Preporučljivo je osobama sa osetljivim želucem. Kozje mleko ima pozitivan uticaj na ljudsko telo, masti iz kozjeg mleka se ne pretvaraju u masno tkivo i mogu biti od pomoći u fazi mršavljenja, a i održavanja vitke i zdrave figure. Mleko nalazi svoju primenu i kada je koža u pitanju. Antioksidativna svojstva su poznata, predstavlja prirodni hidrant za lice.

Kozji sir s paprikom 

Kozja surutka odličan čistač jetre 

Kozja surutka koja nastaje kao sporedni proizvod pri proizvodnji sira, zeleno-žute boje. U svom sastavu surutka obiluje prirodnim bakterijskim kulturama, lekovita za želudac, digestivni trakt. Kozja surutka je uspešan čistač jetre. Može se naći u tečnom stanju i u prahu.

Kozji sir visoke nutritivne vrednosti, lakše svarljiv u odnosu na druge vrste sireva. Ovaj sir je bogat kalcijumom i vlaknima koja povoljno utiču na topljenje masnih naslaga u procesu mršavljenja. Proteini u proizvodima od kozjeg mleka dobro se usvajaju i direktno snabdevaju mišiće energijom i antioksidantima.

Triput veće muke za onog ko ne prerađuje kozije mleko

Proizvodi od kozjeg mleka koštaju od 70 do 1.000 dinara 

Ika farm može da se pohvali širokom paletom proizvoda, a litar mleka košta 120 dinara. Litra surutke je 70, teglica kiselog mleka od 380ml košta 120, kilogram mladog sira 700, dok je tvrdi sir sa medom 1.000, a teglica sira u maslinovom ulju košta 400, dok je kozji sapun 100 dinara. 


Foto prilog


Tagovi

Ika farm Porodica Stanić Nemanja Stanić Branko stanić Alpska koza Kozje mleko Nikinci


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.