Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čista pramenka
  • 04.03.2017. 20:00

Ovca Labuda ojagnjila četvorke!

U selu Vratkovići u Republici Srpskoj, ovca Labuda na svet je donela čak četvoro jagnjadi, od kojih je jedno uginulo. Veterinari kažu da je ovo fenomen.

Foto: mojahercegovina
  • 1.962
  • 292
  • 0

Nedavno smo pisali o virtemberg ovci koja je ojagnjila šestoro jagnjadi u Srpcu, a iz sela Vratkovići stigla je vest o četiri jagnjeta koje je ojagnjila ovca Labuda. Ovaj događaj obradovao je domaćinstvo Petra Tepavčevića, koji žive na samoj granici Republike Srpske sa Crnom Gorom.

"U moje 82 godine to se nije desilo. Jesu se bliznile, ali četvoro, nikada nije. Pre sam imao jedno pedeset ovaca, ali sam onda zanemogao i sad držim pet-šest ovaca", rekao je Petar za mojahercegovina.

U šestočlanom domaćinstvu jagnjadi se najviše raduju najmlađi, četvorogodišnji Luka i dvogodišnji Simo koje je, kaže njihova mama Radmila, teško odvojiti od jaganjaca. Ona o ovcama brine tokom zime, dok su leti u komšijskom stadu.

Jedno uginulo, ostalo troje jagnjadi

"Bili smo uz Labudu, dok je jedno po jedno izlazilo. Ojagnjila je četvoro, ali je jedno nakon 24 sata uginulo, a ovo troje je dobro. Naše ovce su dobre i rasne, to je čista pramenka, nismo je ničim posebno hranili, uobičajeno, seno i voda, a sad ćemo morati da je pripazimo kako bi othranila ovo troje", ispričala je Radmila.

Kako su rekli u veterinarskoj stanici, kod domaćih ovaca normalno je da ovca ojagnji jedno jagnje. Procenat da se dobiju dva jagnjeta po ovci u stadu može da varira od 10% do 40%, u zavisnosti od rase i načina ishrane, a da se dobije tri jagnjeta je veoma retko. Stoga se Labuda sa svoja četiri jagnjeta, zaključuju, može svrstati u fenomene.

Foto: mojahercegovina


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer