Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčije mleko
  • 11.11.2020. 12:00

Ovčije mleko zdravije, ali ipak slabo zastupljeno u ljudskoj ishrani

Ovčije mleko sadrži dva puta veću količinu mlečne masti, bogatije je vitaminom C, proteinima i suvim materijama. Jedino je po sadržaju mlečnog šećera, laktoze, izjednačeno s kravljim. Smatra se da prerađevine imaju veću nutritivnu vrednost od svežeg mleka.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 4.838
  • 220
  • 0

Zbog posebne važnosti za ishranu poslednjih godina ovčije mleko se preporučuje i od strane Svetske zdravstvene organizacije. Njihovi stručnjaci tvrde da se radi o najkvalitetnijoj vrsti mleka, koje je iz neopravdanih razloga neznatno zastupljeno u jelovniku savremenog čoveka, navodi stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Požarevac Nenad Vujčić.

Za razliku od naše, stare civilizacije su znale da cene ovaj proizvod, za koji se veruje da je spasao čovečanstvo. Postoje podaci da je korišćeno još pre 8.000 godina, kao jedini izvor mlečnih belančevina. Sada je zastupljeno samo tri do pet odsto u odnosu na ostale vrste.

Mleko ovaca i koza koje se hrane senom, dobilo oznaku TSG

Posebno je zanimljivo da se u zemljama sa najrazvijenijim ovčarstvom, Australiji i na Novom Zelendu, uopšte ne proizvodi mleko. Stanovništvu stoje na raspolaganju jedino uvozni delikatesni sirevi, koje koriste u malim količinama. Izuzetak su siromašne afričke i azijske zemlje, gde je ovčije mleko veoma traženo. Kao i na mediteranskom području, u kojem su i najveći svetski proizvođači ovčijih sireva. To su, pre svega, Turska, Francuska, Grčka, Italija i Španija.

Bez štetnih mikroorganizama

Smatra se da na kvalitet i zdravstvenu ispravnost mleka značajno utiču teški životni uslovi kojima su ovce prilagođene. Zahvaljujući posebno razvijenom imunom sistemu, mala je mogućnost da se u mleku nađu mikroorganizmi koji bi ugrozili zdravlje ljudi.

Inače, sadrži dva puta veću količinu mlečne masti, bogatije je vitaminom C, proteinima i suvim materijama. Jedino je po sadržaju mlečnog šećera, laktoze, izjednačeno s kravljim. Smatra se da prerađevine imaju veću nutritivnu vrednost od svežeg mleka. Posebno sirevi, koji mogu da se koriste kao izvanredna dijetetska hrana tokom lečenja želudačnih bolesti, dijabetesa i drugih. Dijebetičarima se preporučuje i kiselo mleko, jogurt, napici s dodatkom voća, naglašava Vujčić.

Od ovčijeg mleka i najkvalitetniji sirevi

Ovčije mleko je u tehnološkom smislu izvrsna sirovina, jer sadrži visok procenat kazeina u odnosu na ostale belančevine. To znači da se od njega dobijaju najkvalitetniji sirevi. Među poznatim su rokfor, gorgonzola, kačkavalj, paški sir i drugi.

Isplativo pravljenje ovčijeg sira - 500 dinara za kilogram

Kako smo ranije pisali, u poslednjih desetak godina u valjevskom kraju znatno je povećan broj grla ovaca, pa je prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku koji su prikupljeni u Anketi poljoprivrede na teritoriji Kolubarskog okruga oko 71.000 ovaca.

Pored plasmana jagnjećeg mesa, uzgoja ovaca za priplod, dodatnu zaradu mogao bi doneti ovčiji sir i kajmak, koji je, relativno malo zastupljen u ishrani. Ipak, izvestan broj proizvođača bavi se pravljenjem i plasmanom ovog sira, koji dobijaju od mleka mahom sjeničkih rasa.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ovčije mleko Ovčiji sir Kajmak Kolubarski kraj Nenad Vujčić Sjeničke ovce Uzgoj ovaca Kačkavalj


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...