Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Retkost
  • 09.11.2022. 10:00
  • Jablanički okrug, Živkovo, Leskovac

Petorke kod Leskovca: "Baba vika - nema više, ja kažem ima i peto jagnje"

Ovakvi događaji u Živkovu ne mogu da prođu bez komšija, rođaka, kumova. Mora da se nazdravi jer ovo je simbol napretka i domaćinstva i sela.

Foto: Depositphotos/dmbaker (ilustracija)
  • 977
  • 71
  • 0

Od kad zna za sebe čuva konje, krave, koze, ovce, ali Zoran Cekić iz Živkova kod Leskovca iako iskusan nije mogao ni da pretpostavi da će njegova ljubimica Belka ojagnjiti pet jagnjadi. To se dešava retko, a Zoran je sve vreme bio pored Belke, prenosi RTS

"Kad sam došao od pijac popodne nađem samo jedno. Vikam babu da mi pomogne da drži, ja oborim. I jedno, dve izvučem... ona vika nema više, ja kažem ima i četvrto i baba pobeže. Posvađamo se i kaže - nema više, ja kažem - ima ženo, i nogice pošle - peto", objašnjava detaljno Cekić za Javni servis. 

Ovakvi događaji u Živkovu ne mogu da prođu bez komšija, rođaka, kumova. Mora da se nazdravi jer ovo je simbol napretka i domaćinstva i sela.

Živkovo je jedno od većih sela u leskovačkom kraju poznato po dobrim stočarima. Cekići se generacijama unazad bave stočarstvom, ali su zabrinuti jer je sve manje mladih ljudi koji hoće da ostanu na selu i bave se ovim poslom jer se ne isplati. Ali Zoran ne odustaje. Nema penziju, a kaže i ne treba mu. Ima svoju Belku i jaganjce koje gleda i čuva, a od tog za njega većeg zadovoljstva nema.

Ovca iz sela kod Obrenovca ojagnjila petorke

Podsetimo, retki su slučajevi da se ojagnje petorke. Poslednji takav bio je kada je ovca Zorana Lukića iz sela Urovci kod Obrenovca, pre dve godine, donela petorke na radost ukućana.

"Kada sam došao bila su samo dva jagnjeta, oborili smo ovcu i videli još jedno, nakon toga došla je supruga i primetila da ovca i dalje ne ustaje, nakon toga videli smo da ih ima još dva, ukupno petoro jagnjadi, tri muška i dva ženska", opisao je rada Lukić.


Tagovi

Ovca Petorke Jagnjad Zoran Lukić Zoran Cekić Stočarsko selo


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...