Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji u poljoprivredi
  • 16.12.2019. 10:00
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Apatin

Poljoprivredno gazdinstvo u Apatinu razvija stočarstvo uz pomoć opštine

Poljoprivredno gazdinstvo Kosanović, zahvaljujući bespovratnim sredstvima koja je dobilo od opštine Apatin, započelo je uzgajanje ovaca.

Foto: Bigstockphoto/ Veneratio
  • 207
  • 21
  • 0

Na gazdinstvu Kosanović uzgajanje ovaca počelo je pre dve godine sa 20 umatičenih grla, koja su ovi poljoprivrednici kupili uz pomoć opštine. Bespovratna sredstva, u iznosu od 150.000 dinara, usmerili su upravo na kupovinu umatičenih grla i odlučili da se posvete stočarstvu.

"Od opštinskih subvencija kupili smo 20 umatičenih grla, koja koštaju mnogo više, ali su nam puno pomogla bespovratna sredstva opštine Apatin. Svu ušteđevinu investirali smo u ovčarstvo zbog manjih obaveza. Prednost smo videli u činjenici da smo među retkima u apatinskoj opštini, koji imaju umatičena grla u stadu od 40 životinja, ali muke oko birokratije i niske otkupne cene na tržištu za kilogram žive vage tek nas sustižu. Međutim, veliku pomoć u bespovratnim sredstvima dobili smo od opštine Apatin”, navodi Nedeljka Kosanović.

Jaganjci zahtevaju dodatnu negu

Opstanak ovčarstva otežavaju veliki otkupljivači i klanice

Na nisku cenu koja pada i do 180 dinara po kilogramu mesa utiču veliki otkupljivači i klanice, ukazuje Nedeljka. Smatra da bi realna cena bila od 280 do 300 dinara po kilogramu kako bi mogli da se pokriju svi troškovi i ulaganja na godišnjem nivou po jednoj ovci. Ova porodica ima planove da svoj posao razvije na mnogo viši nivo ali, dodaju, imaju problem sa ispašom.

"Konkretno u Apatinu nemamo ispašu, mada je ima u okolnim selima, ipak mi smo tu. Mi ovci sve moramo da donesemo. Gazdinstvo sam otvorila 31. decembra 2017. godine, ali na primer ove godine je uslov da vam je gazdinstvo otvoreno u 2018. godini da biste dobili subvenciju. Bukvalno sam za dvanaest sati izgubila pravo na državne subvencije. To je taj neki birokratski problem," dodaje Nedeljka.

Farma Trajkovski gaji najplodniju rasu ovaca na planeti

Mala zainteresovanost stočara u Apatinu za bespovratna sredstva

Opština Apatin poljoprivrednicima u tom mestu inače dodeljuje bespovratna sredstva za kupovinu stoke, a takođe finansira kamate za kredite koje poljoprivrednici uzimaju kako bi kupili repromaterijal i opremu.

Iako je Apatin, uvećanjem agrarnog budžeta, za pomoć poljoprivrednicima izdvojio oko 8.000.000 dinara, stočari nisu pokazali veliko interesovanje za bespovratna sredstva, navode u toj lokalnoj samoupravi.

“Bilo je potpisano 10 ugovora sa stočarima i data su sredstva od 1.500.000 dinara, a planirana su bila 5.000.000 dinara. To je pokazatelj da nije bilo dovoljno zainteresovanih za ovaj konkurs," navodi savetnik za poljoprivredu i vodoprivredu u opštini Apatin Željko Kiš.

Iako se susreću sa mnogo problema, Kosanovići poručuju da neće odustati od stočarstva dodajući da im je u planu da udvostruče brojnost stada ističući da vide opstanak i budućnost u ovoj grani poljoprivrede, prenosi RTV.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Stočarstvo Ovčarstvo Uzgoj ovaca Subvenije Opština Apatin Nedeljka Kosanović Željko Kiš


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.