Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj živine
  • 31.10.2019. 16:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Kikinda

Porodica Danić u Kikindi uzgaja rodajland živinu

Aleksandar Danić iz Kikinde bavi se uzgajanjem posebne vrste živine koja i nije specifična za domaće podneblje. U pitanju je živina rase rodajland, a poreklo ove vrste potiče sa Islanda.

Foto: Depositphotos/ igterex/ilustracija
  • 1.487
  • 76
  • 0

Aleksandar Danić celog života bio je bravar, ali otkako je otišao u penziju, odlučio je da svoje penzionerske dane posveti živinarstvu. Počeo je iz hobija da uzgaja ovu posebnu vrstu kokošaka i pevaca koji mu sada otvaraju mogućnost za razvijanje ozbiljnog posla u proizvodnji organske hrane.

U svom dvorištu punom zelenila, osim kokošaka i pevca rase rodajland uzgaja i ribice, golubove i papagaje. U tome mu pomaže supruga Stojanka Danić. U početku je uzgoj ove vrste živine za njih bio samo hobi i lepo iskorišćeno slobodno vreme. Međutim, vremenom su hobi pretvorili u posao. U svom dvorištu imaju oko 120 komada rodajlanda.

"Po narudžbini prodajemo kao mlade petliće, ali mi koristimo to meso, zato što, na kraju krajeva, prvo smo radi nas uzeli, da moja porodica ima kvalitetnu, domaću hranu," navodi Aleksandar.

Rodajland nije zahtevan za uzgajanje, a kvalitet je veoma dobar

Rodajland je visoko rasna živina, priča Aleksandar. “Rodajland je veoma široka i dugačka živina. Preko celog tela ima idealno raspoređeno perje tamno crvene boje. Široka krila, pljosnatu i dugačku glavu, crvene oči i noge narandžasto žute boje," objašnjava on.

Kada je u pitanju kvalitet, ističe da je meso ove živine veoma dobro i kvalitetno dodajući da je i sama ishrana ovih kokošaka i petlova veoma važna kako bi meso i jaja koja snose bili zdravi i dobri.

"Meso je izuzetnog kvaliteta, a jaja na visokoj ceni. Nosivost je do 280 jaja godišnje. Svoje ljubimce hranim isključivo zrnastom hranom, bez koncentrata," poručuje Danić.

Svakog jutra prvo obilaze svoje kokoške i petla, a nakon toga nastavljaju sa redovnim obavezama, priča Stojanka dodajući da uzgoj rodajlanda nije zahtevan.

"Obavezno ujutru kad ustanemo prvo idemo kod naših koka da ih nahranimo, da im damo vode, da malo sa njima, da kažem, popričamo. Vrlo je mirna živina i nije mnogo zahtevna," objašnjava Stojanka.

Preventivne mere u suzbijanju kokcidioze živine nemaju alternativu

Planiraju da prošire proizvodnju

Kako bi nastavili uzgoj ove živine i proširili proizvodnju, Aleksandar i Stojanka su kupili dva inkubatora. Takođe, kako kažu, već ima i zainteresovanih kupaca za njihove ljubimce.

"Nedavno smo nabavili dva inkubatora, jer planiramo da se bavimo uzgojem rodajland živine. Prodaja jaja i mladih pilića već ide, narudžbine su sve učestalije, pa naše skromne penzije već dobijaju prikladan dodatak," navode Aleksandar i Stojanka.

Iako rodajland nije specifičan za domaće krajeve, Aleksandar i Stojanka pokazali su da je moguće uzgajati ih i na ovom podneblju, a takođe i da se hobi može razviti u posao i obezbeđivati dobre prihode, prenosi RTS.


Povezana stočna vrsta

Živinarstvo

Živinarstvo

Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Rodajland Aleksandar Danić Uzgoj živine Kokoške Živinarstvo Stojanka Danić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u