Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičiji grip
  • 24.03.2020. 11:30
  • Njemačka

Potvrđen još jedan slučaj ptičijeg gripa u Nemačkoj

Slučaj je potvrđen na farmi ćuraka u Aurihu, a sva živina na farmi je eutanazirana te je oko farme postavljena karantin.

Foto: JumpStory
  • 158
  • 33
  • 0

Na živinarskoj farmi u Nemačkoj potvrđen je još jedan slučaj ptičijeg gripa H5N8, saopštilo je nemačko ministarstvo poljoprivrede i zaštite potrošača, a prenosi Reuters.

Slučaj je potvrđen na farmi ćuraka u Aurihu, gde je sva živina eutanazirana, te je oko gazdinstva postavljen karantin. Prethodni slučaj potvrđen je kod divlje ptice u Nemačkoj u januaru, te u živinarskoj farmi ranije u martu.

Vlasti u pogođenom području, uz granicu s Poljskom, preporučili su vlasnicima živine da osiguraju to da njihove životinje ne dolaze u kontakt s drugim pticama. Između ostalog je poljoprivrednicima preporučeno da hranilišta za ptice ne drže na otvorenom kako to ne bi privuklo divlje životinje.

Teško je predvideti kojom će se brzinom virus širiti

Slučajevi ptičijeg gripa pojavili su se i u četiri središnje evropske zemlje: Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Češkoj krajem prošle godine. Proteklih nedelja u Evropi je prijavljen niz slučajeva zaraze, što je u prošlosti dovelo do velikih problema u evropskoj peradarskoj industriji.

Epidemija ptičjeg gripa se širi - eutanizovaće 53.000 ćurana i 6.000 gusaka

Virus se brzo širi među pticama, ali stručnjaci zasad ne mogu predvideti kojom brzinom i hoće li se uopšte razvijati kao pređašnih sezona.

Prisetimo se, u Poljskoj je zbog ptičijeg gripa već ubijeno na desetine hiljada kokoši i ćuraka, a virus je potvrđen u gradu Acs na granici sa Slovačkom, gde će se u krugu od 10 km proveriti sva ostala poljoprivredna gazdinstva i uvesti ograničenje prometa.


Tagovi

Ptičiji grip Nemačka H5N8 Zaraza Farma


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]