• Uzgoj konja
  • 03.07.2019. 16:00

Pravilna nega kopita kod konja

Kopita kod ždrebeta brže rastu i iz tog razloga i rožina postaje sve čvršća i čvršća, zato kada ždrebe napuni mesec dana, trebalo bi pažljivo pogledati kopita i oceniti odnosno po potrebi obrezati.

Foto: Depositphotos/herraez
  • 792
  • 117
  • 0

Svi koji imaju konje znaju da je njihova nega neophodna, a posebno je važno čišćenje kopita što spada u važan deo svakodnevne nege. S tim treba krenuti praktično u najranijem uzrastu ždrebeta, s obzirom na to da od toga zavisi normalan rast i ispravljanje nepravilnosti u hodu kod ovih plemenitih životinja. 

U Konjičkom klubu Novi Sad kažu da kopita kod ždrebeta brže rastu i iz tog razloga i rožina postaje sve čvršća i čvršća, te da zato kada ždrebe napuni mesec dana, treba pažljivo pogledati kopita i oceniti odnosno po potrebi obrezati.

"Obrezivanje mora da uradi stručna osoba koja se odlično razume u taj deo posla. S druge strane kopita kod odraslih jedinki morate pregledati, pa ukoliko je potrebno moraju da se obrežu bar jednom mesečno, s obzirom na to da se ne troše istom brzinom kod svih konja," kažu u Konjičkom klubu Novi Sad.

Topot konjskih kopita danas se retko čuje

Prljavštinu ukloniti specijalnim nožem - euframerom

Kako saznajemo, kada se završi trening ili kada se konj vrati sa ispusta ali i pri svakom izlasku iz štale, obavezno treba izvaditi prljavštinu iz kopita konja, koja se uklanja specijalnim nožem - euframerom. 

"Ovaj alat služi za uklanjanje blata, zaglavljenih kamenčići, stajskog đubra i svih vrsta prljavštine. Kako bi se tokom leta odnosno toplih dana sprečilo veliko isušivanje kopita, potrebno je da se tokom noći u šupljine stavi vlažna ilovača koja je pomešana sa plevom. A najbolje bi bilo staviti goveđu balegu," objašnjavaju u KK Novi Sad. 

Inače, pomenuti postupak bi trebalo uraditi i nekoliko dana pre potkivanja, da bi kopita bila mekša, a samim tim i potkivačev posao lakši, jer su kopita krta i brzo pucaju. 

"Kako bi se izbegla ova neprijatnost preporuka je da se jednom do dva puta nedeljno namažu svinjskom mašću (neslanom) ili nekim od industrijskih preparata. Najbolje je namazati kopita kada se konji vraćaju u štalu. Trebalo bi prvo oprati, posušiti pa namazati kopita. Kopita nikada ne smete da ribate sa peskom ili da ih stružete nožem jer se na taj način oštećuje rožina," napominju u KK Novi Sad. 

Kod potkivanja treba biti oprezan 

Kako biste konja zaštitili od povreda po tvrdom terenu oni moraju da se potkivaju. Naime, konji koji su dobrog zdravlja i imaju jaka kopita mogu da rade i bez potkovica. Ali bez obzira na to, trebalo bi im ponekad obraditi kopita. 

S obzirom na to da je teren na kojem konji vežbaju i rade retko idealan potkivanje je poželjno, pošto se na taj način kopita štite, od raznih oštećenja, preteranog trošenja, a na kraju i od pucanja rožine.  

Potkivanje je potrebno jer se na taj način čuvaju kopita, koja kada su potkovana nemaju neposredni dodir sa zemljom. Ipak, stručnjaci upozoravaju da sve to može da povuče i negativne posledice, a najčešće je to kada nema neposrednog pritiska na taban i žabicu što ugrožava kopitni mehanizam. Time se usporava cirkulacija krvi i redukuje ishrana kopita. I sem toga, kopito teško prima neophodnu vlagu.

Kada se konj potkiva, trebalo bi se držati nekih pravila, jer neadekvatno obrezivanje može da dovede do neravnomernog opterećenja ili nepravilnog odnosa prema drugim delovima nogu. 

Koliko je isplativo odgajanje konja?

Vrsta potkovice zavisi od rase konja 

Saznajemo i da vrsta potkovica mnogo zavisi od rase, ali i za koju je namenu konj. Za potkivanje trkačkih konja moraju da se koriste lagane potkovice, jer one ne uvećavaju teret koji konj treba da nosi. Potkovice konja za vuču moraju da budu lakše od potkovica za radne konje. Jahaći konji trebalo bi da se potkivaju ravnim potkovicama bez štulni, a vozni potkovicama sa štulnama. Najteže potkovice stavljaju se konjima koji vuku veliki teret, a one obično s prednje strane imaju čelične hvatače - grifove. 

Kako bi se potkivanje obavilo bez problema trebalo bi ždrebe navići na podizanje noge. Kada se pregledaju kopita kod ždrebadi preporuka je da se oprezno kucka po rožini, kako bi ono lakše prihvatilo kovanje i zakucavanje eksera koje će kasnije uslediti.
 


Povezana stočna vrsta

Konjarstvo

Konjarstvo

Konj predstavlja životinju od koje je u prošlosti najviše zavisio napredak ljudske civilizacije, pa je imao najveću i najraznovrsniju upotrebu. Ljudi su domestikacijom konja... Pročitaj više »

Tagovi

Konjarstvo Uzgoj konja Nega kopita Ždrebad Jahaći konji Trkački konji Konji za vuču KK Novi Sad


Autorka

Ljiljana Milovanović

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ćerpič, opeka od blata uz dodatak slame, sušena na suncu. Nekada se kuće tako gradile. Odolevaju i d... Pročitaj celu belešku »