Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mleko
  • 22.03.2024. 12:00

Premije za mleko nije dobila većina proizvođača - kad se očekuje isplata?

Prijavljivanje za poslednji kvartal 2023.godine trajalo je do 15. februara. Pa, iako je prošlo više od mesec dana od tada, na računima većeg broja proizvođača novca još uvek nema.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 6.935
  • 460
  • 1

Većini stočara u Srbiji još uvek nisu isplaćene premije za mleko za poslednji kvartal 2023.godine. Među onima koji i dalje čekaju novac je i Marko Peić Tukuljac iz Subotice koji mleko predaje Šabačkoj mlekari.

"Kada smo u ponedeljak bili na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede pitao sam ih kada će nam biti isplaćene premije za oktobar, novembar i decembar prošle godine. Rečeno mi je da je Ministarstvo poslalo rešenje Šabačkoj mlekari i da bismo novac mogli očekivati za desetak dana. Znači, početkom iduće nedelje", kaže Peić Tukuljac koji na svojoj farmi ima 40 muznih grla.

Stočari u Ministarstvu: Ažuriranje podataka za gorivo do kraja meseca, dupla analiza mleka

Kako Agroklub saznaje, premije nisu dobili ni proizvođači koji isporučuju mleko "Imleku", jednom od najvećih otkupljivača. Kontaktirali smo ovu i mlekaru "Šabac" u vezi sa tim kada proizvođači mogu da očekuju isplatu, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor. Tek određeni broj mlekara za sada je prebacio novac za premije na račune proizvođača.

"Svaka mlekara ima pravo na žalbu, ukoliko imaju primedbu na rešenje Ministarstva u vezi sa isplatom premija. Zatim, kada Ministartvo prebaci novac mlekarama, one prebacuju novac za premije proizvođačima", pojašnjava Peić Tukuljac, dodajući da taj novac svakako nedostaje.

"Da je isplata bila ranije, bilo bi dobro. Ublažava nam situaciju. Ovako, nadamo se da će biti uskoro".

Novac neophodan za kvalitetnu setvu

Premije za mleko sada iznose 19 dinara po litri, a zahtevi se podnose preko mlekara na kvartalnom nivou. Dakle, za svaka tri meseca. Prijavljivanje za poslednji kvartal 2023.godine trajalo je do 15. februara. Pa, iako je prošlo više od mesec dana od tada, na računima određenog broja proizvođača novca još uvek nema.

"Isporučujem mlekari "Seničić" iz Kraljeva i ni mi još nismo dobili premije. To jeste veliki problem. Nama je prošle godine iz Ministartsva obećano da će premije za prvi kvartal ove godine biti isplaćene do 20. aprila. Kako sada da to očekujemo, kada još nema novca ni za prethodnu godinu?", pita se predsednik Udruženja odgajivača goveda Centralne Srbije Milija Palamarević.

Ovaj stočar ima 104 krave na muži, a ukupno 167 grla. Dnevno proizvodi dve tone mleka i obrađuje oko 200 hektara zemlje. Usled nedostatka novca, problemi se gomilaju.

Stočari zahtevaju od države čišćenje Registra goveda od fiktivnih krava

"Sada pred setvu kukuruza imamo ogromne troškove i taj novac nam je neophodan. Nadležni stalno pričaju o konkurentnoj poljoprivredi, a kako mi da budemo konkurentni ako nemamo čime da obavimo kvalitetnu setvu, da nađubrimo zemlju? Od toga nam sve kasnije zavisi", izričit je Palamarević.

Koliko je proizvođača dobilio premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine, pogledajte u ovoj anketi.


Tagovi

Premije za mleko Milija Palmarević Marko Peić Tukuljac Ministarstvo poljoprivrede Isplata premije za mleko Šabačka mlekara Imlek Seničić mlekara


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".