Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga
  • 27.06.2023. 12:00

Prevencijom sprečiti širenje afričke kuge svinja u Srbiji: Potvrđena i kod komšija

Afrička kuga svinja ne može da se prenese na čoveka i ne predstavlja opasnost za bezbednost i zdravlje ljudi, ali pravi ekonomske štete koje mogu da dovedu do kompletnog uništavanja stočnog fonda u Srbiji.

Foto: Depositphoto/Stramyk
  • 301
  • 50
  • 0

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Dušanka Golubović apelovala je danas da se preventivnim merama spreči širenje afričke kuge svinja u Srbiji, jer se bolest širi i na određene zemlje u regionu koje se graniče sa Srbijom, prenosi Tanjug.

Ona je, kako dalje navode, poručila da treba poštovati i sve druge mere propisane u cilju suzbijanja širenja ove opasne i zarazne bolesti, kao i da će ministarstvo pojačati kontrolu primene mera, prenosi Dnevnik.

"Kao što znamo, ta bolest se u Srbiji pojavila 2019. godine i od tada, kroz formiranje Nacionalnog kriznog centra, zatim regionalnih i lokalnih, do maksimalne uključenosti veterinarskih službi u sprečavanju širenja ove bolesti, na snazi su i primenjuju se sve mere. Ono što posebno otežava ovu situaciju, jeste što se ova bolest širi i na određene zemlje u regionu koje se graniče sa Srbijom", rekla je Golubovićeva i dodala da je afrička kuga svinja bolest sa kojojm se susreću i druge zemlje, EU i sveta.

Prvi put potvrđena i u Hrvatskoj

Hrvatski veterinarski institut juče je potvrdio afričku svinjsku kugu u uzorcima uzetim sa svinja iz dva uzgojna objekta na području Posavskih Podgajaca u Vukovarsko-sremskoj županiji, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, prenosi N1. Reč je o dva manja objekta na kojima su svinje držane na otvorenom. To je prvi put da je afrička svinjska kuga potvrđena u Hrvatskoj.

U selu kod Bjeljine potvrđeno prisustvo afričke kuge kod svinja

U toku je određivanje mera kontrole, uključujući usmrćivanje preostalih svinja na objektu, određivanje zona ograničenja, prikupljanja epidemioloških informacija i utvrđivanje kontaktnih objekata, kao i mogućeg širenja bolesti na druge lokacije. Prijavljene su još dve sumnje na ASK, na jednom objektu s područja Gunje i na jednom s područja Rajevog Sela. Sa svih sumnjivih objekata su takođe uzeti uzorci koji su trenutno u obradi i naređene su preliminarne mere kontrole.

Ne predstavlja opasnost za ljude

Golubovićeva je napomenula da afrička kuga svinja ne može da se prenese na čoveka i ne predstavlja opasnost za bezbednost i zdravlje ljudi.

"Ipak, sa druge strane, proizvodi velike ekonomske štete i posledice koje mogu da dovedu do kompletnog uništavanja stočnog fonda kada je uzgajanje ovih životinja u pitanju, što naravno za posledicu ima nestašicu ove vrste proizvoda na tržištu ili njeno značajno poskupljenje. Tako ovo nije samo stvar za veterinare i za odgajivače, nego je stvar koja u krajnjoj liniji može da pogodi i sve građane Srbije", naglasila je ona i dodala da je zato važno da apelujemo na sve da se pridržavaju preventivinih mera.

Važno je pridržavati se preventivnih mera

Preventivne mere se, pre svega, odnose na odgajivače svinja i podrazumevaju da u slučaju da primete bilo kakvu bolest kod životinje ili bilo kakvo ponašanje koje može da ukazuje na bolest, obaveste veterinarsku službu i preduzimaju mere, kao dezinfekciju odeće i obuće, postavljanje dezobarijera i druge, rekla je sekretarka iz Ministarstva poljoprivrede.

"Pored toga što je bolest domaćih svinja, ova bolest je pre svega vezana i za divlje svinje, koje takođe mogu biti uzročnici daljeg prenosa, te se preventvne mere odnose i na lovce - dezinfekcija odeće, obuće, automobila u vreme boravka u šumi i nakon toga, da bi se sprečilo dalje širenje bolesti", poručila je Golubovićeva.

Lečenje nije moguće, vakcina ne postoji

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mogu se pronaći smernice i objašnjenje same bolesti, te se posebno navodi da lečenje nije moguće i da vakcina u smislu prevencije ne postoji.

Virus afričke kuge svinja ne predstavlja opasnost za druge vrste životinja i čoveka, a kod svinja se prenosi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom, vodom, zatim inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, kao i prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja i glodarima i insektima.

U smernicama koje je, takođe, izdao Nacionalni centar za prevenciju i kontrolu afričke kuge svinja, kao simptomi navode se iznenadno uginuće jedne i više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42°C, krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa), krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, kao i otežano disanje, kašljanje i povraćanje.


Tagovi

Dušanka Golubović Afrička kuga svinja Suzbijanje širenja Potvrđena u Hrvatskoj Širenje bolesti Preventivne mere


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva