Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virtemberg rasa ovaca
  • 22.12.2017. 12:30

Raja uzgaja ovce i u 88. godini

Raja Novaković iz sela Kloka ima 88 godina, ali se i dalje neumorno bavi ovčarstvom.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.792
  • 275
  • 0

Raja Novaković ima 88 godina i od rođenja živi u selu Kloka, u okolini Topole. Ovaj neumorni domaćin bavi se ovčarstvom, ali seje i žito, kukuruz, a najviše deteline. Akcenat je ipak na kvalitetnom priplodnom materijalu ovaca rase virtemberg.

"Kao mali sam zavoleo ovce, kada sam ih čuvao. Imao sam 70 ovaca, a sada imam 30. Imam 15 ženki sa papirima i ovna, koje sam kupio u Banatu. Jaganjci svi idu za priplod", kaže Raja.

Rajina farma na tri hektara

Farma se nalazi na tri hektara zemlje oko gazdinstva. Postoje i mali boksovi u koje se odvajaju ovce koj bi trebalo da se jagnje. Dok god je lepo vreme, ovce pasu, a tokom zime se hrane kulturama, koje Raja seje. Ima i dva pulina, koja se brinu o ovcama.

Problem su nakupci

Svestan je nestabilnog tržišta, ali zato pažljivo prodaje svoje ovce.

"Cena je slaba, a jedino pomažu subvencije i kada prodaš dobra grla za priplod. Najveći problem je sa nakupcima. Ja najviše prodajem preko interneta", ističe Novaković.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Raja Novaković Klok Virtemberg rasa Ovce Ovčarstvo


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.