Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Ishrana krava
  • 19.12.2019. 14:00

Reč stručnjaka: Kako sastaviti dobar obrok za krave?

Balansiran obrok treba da sadrži određenu količinu neophodnih hraniva, ali i optimalan odnos među njima, što utiče i na uspešnu proizvodnju mleka.

Foto: Agroklub
  • 291
  • 26
  • 1

Balansiranje obroka predstavlja obezbeđivanje hranljivih materija koje ispunjavaju potrebe životinje, kojim se obezbeđuje: održanje njenog života (uzdržne potrebe), porast (kod grla koja su još u porastu), proizvodnju (mleka) i reprodukciju (razvoj ploda).

Sastavljanje izbalansiranog obroka za mlečne krave podrazumeva da se hraniva kombinuju u količinama koje zadovoljavaju dnevne potrebe. Bez adekvatne ishrane, koja zadovoljava sve potebe životinje u hranljivim materijama, uspešna proizvodnja mleka nije moguća.

Ishrana krava: Izbegavajte smrznutu silažu

Balansiran obrok je zdrav obrok

Izbalansiran obrok podrazumeva ne samo obezbeđenje određenih količina neophodnih hraniva već i odgovarajući odnos među njima. Kod krava koje se drže u staji, može da se ostvari gotovo potpuna kontrola nad ishranom. Pri držanju stada na paši kontrola u toj meri nije moguća jer oni slobodno konzumiraju kabastu hranu što može znatno da varira, kako u pogledu količine tako i kvaliteta (selekcijom pojedinih biljnih vrsta).

U jednom stadu, posebno ako je veće, nije moguće sastaviti obrok za svaku pojedinačnu kravu. S druge strane, nije preporučljivo da sve krave dobijaju isti obrok. Zbog toga obroci treba da budu sastavljeni za pojedine produktivne grupe krava, kako bi se izbegla sa jedne strane nedovoljna, a sa druge preobilna ishrana nekih grla.

Osnovni i dopunski deo ishrane

U praksi je rasprostranjen postupak da se obrok podeli na dva dela: osnovni i dopunski. Sastavljanje osnovnog dela obroka vrši se na bazi potreba u hranivima za grlo prosečne telesne mase i najniže mlečnosti u nekom zapatu. Ovaj deo obroka sastoji se pretežno ili isključivo od kabaste hrane. Grla čija proizvodnja je veća, podmiruju svoje potrebe delom iz osnovnog obroka, a delom iz dopunskog. Osnovni obrok dobijaju sva grla u zapatu dok se dopunski normira u skladu sa visom proizvodnjom. On se sastoji od koncentrovanih hraniva. Svaka krava dobija količinu dopunskog obroka prema tome koliko daje mleka.

Najčešće se pri sastavljanju obroka polazi od odnosa suve materije (ili energije) iz kabaste i koncentrovane hrane. Međusobni odnos kabastih i koncentrovanih hraniva u obroku za određeni nivo proizvodnje zavisi od: kvaliteta kabaste hrane i ukupnih potreba krave u energiji. Zbog povećanih potreba u energiji kod visoko proizvodnih krava raste i učešće koncentrata u obroku.

Kako hraniti krave u zimskom periodu?

Zasušene krave mogu da dobijaju obrok koji se gotovo isključivo sastoji od kabaste hrane, ali kod grla od kojih se očekuje visoka proizvodnja, udeo koncentrata se povećava. Pri tome zastupljenost kabaste hrane ne bi smela da bude manja od 40% kako se ne bi poremetila populacija mikroorganizama u buragu i procesi koji se odvijaju njihovim delovanjem. Istovremeno to znači da koncentrovana hraniva ne bi smela da čine više od 60% suve materije obroka, čak i kod krava najviše proizvodnje, objašnjava diplomirani inženjer stočarstva, Janković Predrag, iz Poljoprivredne Stručne Savetodavne Službe (PSSS) Niš.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Hranljive materije Balansiranje obroka Kabasta hrana Preobilna ishrana Koncentrovana hraniva Zasušene krave Predrag Janković