Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 13.04.2021. 07:30

Rusija prestigla Brazil - postala peti globalni proizvođač svinjetine

Ruska vlada izdala je povoljne zajmove u okviru pomoći stočarstvu, a u toku je i nekoliko projekata koji su namenjeni podsticanju rasta te proizvodnje.

Foto: Depositphotos/artfotoss
  • 405
  • 397
  • 0

Rusija je prestigla Brazil u 2020. godini kada je u pitanju količina proizvedenog svinjskog mesa i time postala peti globalni proizvođač svinjetine, pokazuju podaci istraživanja državne banke Gazprombank koje prenosi Pig Progress.

Ova zemlja prošle godine proizvela je čak 427 miliona tona te vrste mesa, što je 9,7 odsto više u odnosu na prethodnu. Dalje, Ruska unija proizvođača svinjskog mesa (RUPP) predvidela je da će se rast industrije verovatno nastaviti do 2023. ili 2024.

Ruska vlada izdala je povoljne zajmove u okviru pomoći stočarstvu, u toku je i nekoliko projekata koji su namenjeni podsticanju rasta te proizvodnje, a cilj im je da postignu uzgoj od 15 miliona grla godišnje.

Glavni pokretač rasta je izvoz

Rusija je 2020. izvezla 200 hiljada tona svinjskog mesa, gotovo dvostruko više od broja iz 2019., objavila je RUPP. U skladu sa ranijim prognozama, azijsko-pacifičko postalo je najveće tržište ruske svinjetine. Na primer, prodaja u Hong Kongu porasla je sa 26.900 u 2019. na 49.900 tona u 2020. Izvoz u Vijetnam skočio je sa 11.300 u 2019. na čak 59.000 prošle godine.

Ova zemlja trenutno izvozi u 20 zemalja. Dobre su šanse da će se diverzifikacija izvoza nastaviti i u ovoj godini, a Rusija će dodatno podsticati inostranu prodaju, prvenstveno u zemlje izvan Zajednice nezavisnih država (ZND, privredni, politički i ekonomski savez 12 bivših sovjetskih republika).

Osim toga, uspela je da postigne značajan napredak u izvozu kobasica. Kako je objasnio Andrej Terekin, predsednik kancelarije za odnose sa javnošću trgovačke kuće "Cherkizovo", u 2020. godini ruske firme povećale su izvoz ove prerađevine za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Rast industrije mogla bi da ublaži ASK 

U prošloj godini top 10 kompanija proizvelo je više od polovine svinjetine u toj zemlji. Miratorg je ostao najveći proizvođač povećavajući proizvodnju za 22,4 odsto na 522.300 tona, prema podacima te kompanije.

Gradi se najveća evropska klanica svinja - u Rusiji

"Velikoluksky" kompleks trenutno se nalazi na drugom mestu liste velikih proizvođača svinjetine te zemlje. U prošloj godini ova tvrtka povećala je proizvodnju za 15,3 odsto i ona sada iznosi 307.900 tona. Takođe, počela je program širenja proizvodnog kapaciteta, prema kom se očekuje da će proizvodne performanse rasti na 400 hiljada tona godišnje do 2024. godine. Grupa "Cherkizovo" takođe je povećala proizvodnju za 7,1 odsto na 306.600 tona.

Uprkos značajnim planovima širenja, RUPP je nedavno izmenio prognozu proizvodnje za 2021. rekavši da će ove godine ruska industrija svinjskog mesa dodatno proizvesti samo 180 hiljada tona, umesto ranije prognoziranih 260 hiljada. Kako pojašnjava predsednik te unije, Jurij Kovalev, glavni razlog je kontinuirana epidemija afričke svinjske kuge (ASK). Tvrdi da je bolest trenutno izvan kontrole, a nova masovna izbijanja mogla bi da podstaknu na dodatno smanjenje prognoze rasta.


Tagovi

Rusija Svinjetina Proizvodnja Uzgoj svinja Svinjsko meso Globalni proizvođači


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer