Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Ovce zimi
 • 03.12.2023. 10:30

Sa pašnjaka u staju: Smeštaj, ishrana i briga o ovcama

U toku zimskog perioda važno je sačuvati postojeći broj ovaca u stadu i ne smanjiti njihovu uhranjenost - kondiciju. Kako do toga?

Foto: Julijana Kuzmić
 • 3.728
 • 214
 • 0

Uspeh u prezimljavanju ovaca zavisi najviše od kvaliteta pripremljene hrane i njenog pravilnog korišćenja. U toku zimskog perioda važno je sačuvati postojeći broj ovaca u stadu i ne smanjiti njihovu uhranjenost - kondiciju, pri racionalnom trošenju hrane, navodi stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Niš Predrag Janković.

Ovce pri dobroj ishrani lako podnose hladnoću pa i veći mraz, ali su veoma osetljive na vlagu u ovčarniku, kako u vazduhu, tako u i prostirci. Kako bi objekat bio ugodan za zimski boravak ovaca u njemu, neophodno je da tokom letnjih meseci uradimo pripremu koja se sastoji u:

 • popravci krova;
 • zidova;
 • podova;
 • prozora;
 • vrata;
 • dotrajale opreme poput pregrada, jasala, pojilica itd.

Izđubravanje

Posle toga treba uraditi izđubravanje i detaljno čišćenje, a na kraju obaviti dezinfekciju svih zidova, podova i opreme. Pod očarnika se obilno zastire slamom u količini od pet kilograma po m2, preko koje se kasnije talože ovčiji brabonjci, čime se stvara debeo sloj koji dobro upija mokraću, te u ovčarniku nema vlage.Pre uzimljavanja ovaca potrebno je obezbediti dovoljne količine svih hraniva, za sve kategorije i faze proizvodnje, uz uzimajući u obračun dužinu stajskog perioda.

Kako pripremiti ovčarnik za zimu?

Podsetimo, temperatura u ovčarniku treba da bude od pet do 10°C kada su životinje u njemu. Za sasvim mladu jagnjad je potrebno nešto viša temperatura, jer su osetljiviji na hladnoću. One ne podnose visoku temperaturu, a u većini slučajeva ih ne treba držati u betonskim objektima jer su sklone pojavi raznih oboljenja.

Prilagođavanje

Prelaz grla sa pašnjački na stajski način ishrane mora biti postepen iz prostog razloga, što je organizam životinja u pašnom periodu naviknut na svežu biljnu hranu, ističe Janković.

Sačuvati ih od mraza i vlage dobrim smeštajem

U novijim stajskim uslovima nova hrana je suva i ima drugačiju fizičku formu, pa je životinji potreban period prilagođavanja od sedam do 10 dana.

Priprema se sastoji u tome, da ovce tokom prvih nekoliko dana ujutru dobiju malo sena pa se tek onda izgone na pašnjak. Pred kraj perioda prilagođavanja, zadnjih par dana seno se daje i posle paše, povećanjem količina iz dana u dan, da bi nakon desetak dana ovo hranivo došlo kao glavno jelo u obroku ovaca, čime se sa pašom prestaje.

Kako pojiti?

Ovca obezbeđuje vodu putem hrane koja u sebi sadrži određenu količinu vode i putem direktnog uzimanje vode.

Na žeđ ili količinu vode koju ovca popije u toku dana, utiču mnogi faktori. Povećanjem suve materije obroka, naručito visoko proteinskih hraniva i soli, po pravilu izaziva povaćanu potebu za vodom. Potrebe za vodom zavise takođe i od temperature vazduha, temperature same pijaće vode, fiziološkog stanja organizma, navodi niški stručnjak.

Voda važna i pre i nakon partusa

Utvrđeno je da ovcama u prvom mesecu bremenitosti trebaju 1.8-2.0 litara vode na 1 kg suve materije, u drugom 2.2-2.6, u trećem 2.8-3.3, u četvrtom 3.4-3.8 i u petom mesecu 4.0-4.4 litara vode. Podmladak ovaca u toku stajskog držanja uzima od 1.5-2.0 litara, a tokom perioda paše 3.0-3.5 litara vode po jednom kilogramu suve materije hrane.

Smatra se da zavisno od pomenutih uslova ovci u toku jednog dana treba obezbediti od 2-5 litara vode za piće. Njima treba omogućiti da vodu uzimaju po volji. Ukoliko takvi uslovi ne postoje, onda u toku pašnog perioda treba vršiti napajanje tri puta na dan, a u toku stajskog perioda dva puta dnevno. Pri deficitu vode za piće mladi organizam ne napreduju u razvoju, a odrasle životinje ne proizvode u meri koja je sadržana u njihovom geneskom potencijalu. Pored toga nedostatak vode za piće vodi ka opštem slabljenju organizama i otvaranju vrata za pojavu bolesti. Optimalna temperatura vode za ovce je 12-18 stepeni, a takođe mora biti higijenski ispravna, u granicama gde nitrati ne prelaze 40 mg/l, bez nitrita ili samo u tragovima.

Kako hraniti?

Pravilna ishrana ovaca utiče na nivo proizvodnje, ali i na smanjenje utroška hrane po jedinici proizvoda, što u konačnom vodi ka većoj produktivnosti i održivosti. Ovce daju vrlo značajne i kvalitetne proizvode u skromnim uslovima ishrane i gajanja. Njihovo mesto u stočarskoj proizvodnji je uslovljeno time što za ishranu mogu da koriste pašnjake kojim su drugim životinjama nedostupni, kao i hraniva koje druge vrste ne mogu da iskoriste. I pored toga od ukupnih troškova proizvodnje 50-80 odsto otpada na hranu.

Za intenzivnu proizvodnju potrebno dodati koncentrovanu hranu

Ove životinje mogu sve svoje potrebe da zadovolje pašom, međutim u uslovima intenzivne proizvodnje, neophodno je u određenom periodu vršiti prihranu koncentrovanim hranivima. Intenzivna proizvodnja zahteva veoma ozbiljan pristup organizaciji ishrane tokom celog proizvodnog ciklusa. Pri tome ne treba se zadovoljiti samo pažnjom prema plotkinjima, već prema svim kategorijama ovaca.

Samo integralnim pristupom ishrani i nezi ovaca na jednoj farmi ili gazdinstvu, moguće je ostvarivati pozitivne rezultate.Ishranu treba planirati dugoročno i čitavu organizaciju prilagoditi projektovanom sistemu proizvodnje, savetuje Janković.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Predrag Janković Poljoprivredno stručna služba Niš Ishrana ovaca Stajsko držanje ovaca Pojenje ovaca


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]