Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov junadi
  • 18.02.2021. 12:00

Sa tova svinja prešli na tov junadi - ali cena sve niža, a prodaja neizvesna

Ne samo da je cena niska već bikove nismo imali ni kome da prodamo. Da ne kažem da smo kupce u poslednje vreme čekali i pola godine, kaže Tomislav Vuković, somborski stočar.

Foto: Zlata Vasiljević
  • 471
  • 93
  • 0

Vukovići na salašima Gradina, kraj Sombora tov svinja zamenili su tovom junadi i mlečnim govedarstvom. Na farmama, na dve adrese, Tomislav i njegov brat imaju oko 100 grla stoke. Posla ima za sve članove porodice, a po potrebi angažuju se i sezonski radnici, prenosi Hrvatska riječ.

Trenutno je na ovom gazdinstvu stotinak grla krupne stoke. Dnevno se pomuze i Somboledu isporuči između 250 i 350 litara mleka. Broj muznih krava ne nameravaju da povećaju, a razlog je cena mleka koja je od Nove godine niža, za dinar. Što je razlog te korekcije, koja nije zaobišla ni druge proizvođače, ne znaju, jer kažu, razgovora s mlekarama nema.

"Ova korekcija cene na niže dogodila se u vreme kada cena hrane raste na nedeljnom nivou. Sojina sačma je sada 88 dinara za kilogram, a pre godinu dana bila je 56. Za tih godinu dana naše mleko pojeftinilo je za dinar. S državnom premijom za mleko dobijamo po litri 38 dinara. Uz to, za muzne krave država daje podsticaj od 25.000 dinara po grlu", kaže Tomislav Vuković i dodaje da pravila u isplati nema.

Dok stočari čekaju subvencije da krenu u prolećne radove - predmet je i dalje "u obradi"

"Podsticaj za 2019. dobili smo u aprilu 2020. godine, a za 2020. u decembru. Dok za junice prvotelke još nismo dobili isplatu za 2019. godinu."

Sve rizičnija proizvodnja u stočarstvu

Uz muzne krave Vukovići bave se i tovom junadi. Ideja je bila povećati tov, a smanjiti proizvodnju mleka.

"Tov bikova zahteva manje rada, pre svega oko hranjenja. Umesto 25 krava na muži, možemo hraniti 60 bikova. Tu je muža, čišćenje i priprema za mužu i posle muže, zatim dezinfekcija, jer proizvodnja mleka ekstra klase sve to zahteva. Ta ideja je za sada na čekanju, jer je poslednje dve godine cena bikova bila nepredvidiva i niska", kaže supruga Kristina Vuković.

Na priču se nadovezuje Tomislav i pojašnjava cenovnu "klackalicu" u ovoj proizvodnji.

Vukovići imaju plan da smanje broj muznih krava, a posvete se više tovu junadi

"U avgustu 2018. godine bikove smo prodali za 2,37 evra, u februaru 2019. za 2,30, a u junu te godine za 1,85 evra. Poslednju turu sada smo prodali za 1,5 evra. I ne samo da je cena niska već bikove nismo imali ni kome da prodamo. Da ne kažem da smo kupce u poslednje vreme čekali i pola godine. I onda je gubitak još veći - hranimo bikove i dalje, a cena im samo pada", kaže Tomislav.

Cena je sada, kako kaže naš sagovornik, oko 1,95 evra. Bikova nema pa je povećana tražnja, što je naznaka i da će cena narednih dana konačno biti korigovana na gore. A dokle će to trajati? Ta neizvesnost je ono što muči proizvođače i razlog je što je svako planiranje na duže staze rizično.


Tagovi

Tov svinja Tov bikova Tomislav Vuković Kristina Vuković Cena mleka Subvencije Premija za mleko


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.