Kao polno zreo parazit živi u crevu domaćina, a ženka polaže žive larvice u crevima domaćina. Larvice, bez napuštanja organizma životinje domaćina, dolaze putem krvnih sudova u mišiće.
Trihineloza je parazitsko oboljenje koje se javlja kod domaćih i divljih životinja, najviše kod svinja, pacova, miševa, ali što je posebno važno i kod ljudi. Radi se o zoonozi, a uzročnik je Trichinella spiralis.
Kao polno zreo parazit živi u crevu domaćina, a ženka polaže žive larvice u crevima domaćina. Larvice, bez napuštanja organizma životinje domaćina, dolaze putem krvnih sudova u mišiće. U mišiću larve narastu do dužine jednog milimetra i leže smotane u malim čaurama. Tamo ostaju trajno do kraja života domaćina.
Parazitno oboljenje se prenosi dalje samo ako meso neke zaražene životinje sa učaurenim larvama pojede druga životinja, na primer pacovi i miševi međusobno, pacovi i miševi meso svinje zaraženo sa trihinelozom i unošenjem čaura u svoj organizam ili ako svinja pojede invadiranog pacova, i tako dalje. Mišićne trihine ubija temperatura od 70oC (dobro pečeno meso i dobro kuvano meso) i to je dobar način da se zaštitimo od čaura (cista) trihinele. Salamurenje daje šansu za zarazu trihinelom.
Kada se čovek invadira jedenjem mesa svinje sa učaurenim larvama, tada se u digestivnom traktu razvijaju polno zrele ženke. Čovek je, međutim, krajnji domaćin i parazit se ne prenosi dalje.
A zarazi se konzumacijom nedovoljno termički obrađenog mesa. Rani simptomi infestacije trihinelom, obično su vezani uz probavni trakt i najčešće su prisutni grčevi i proliv. Nakon toga larve migriraju u mišiće gde izazivaju upalnu reakciju koja se ogleda bolovima u mišićima. Bol je najintenzivija tokom pokreta, pogotovo u onim mišićima koji se najviše koriste (to su na primer, mišići koji se koriste prilikom disanja kao što su dijafragma i međurebarni mišići).
Simptomi trihineloze kod ljudi i zašto je pregled mesa obavezno uraditi?
Tokom migracije larvi, vrlo često dolazi do oticanja lica zaražene osobe, pogotovo oko očiju. Larve mogu invadirati i srčani mišić uzrokujući oštećenja mišića i poremećaje srčanog ritma.
Preventiva ili profilaksa se sprovodi obaveznim pregledom mesa na trihinelu i to trihinoskopom (mišićni deo dijafragme). Pregled se sprovodi u klanicama, veterinarskim stanicama te ne treba upotrebljavati meso koje nije kontrolisano, a posebno je neophodno kontrolisati meso divljih svinja, koje su česti prenosilac trihineloze.
Svinjetinu i meso divljih životinja valja dobro ispeći ili skuvati. Zamrzavanje mesa na temperaturi od -15°C, tokom tri do četiri nedelje će ubiti učaurenog parazita, iako postoje serotipovi parazita koji podnose i te niske temperature.
Tagovi
Autor