Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Japanske prepelice
  • 15.03.2020. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Samo oplođena jaja japanskih prepelica su i lekovita

Ne postoji način da se razlikuju oplođena od neoplođenih jaja, tako da je važno da vlasnik legla to zna i garantuje da su jaja kao takva lekovita. Odrasli uzimaju na početku dva - tri, a kasnije do pet jaja prepelice dnevno za podizanje imuniteta.

Foto: Ilija Jovkić
  • 2.713
  • 62
  • 0

Ilija Jovkić iz Bačke Palanke uzgaja japanske prepelice već 15 godina. Ima svoj inkubator i tako sam obnavlja jato. Ovim poslom 30 godina bavio se pre njegov stric te je Ilija imao priliku da od njega vidi i nauči najvažnije stvari.

Japanske prepelice - neiskorišćen potencijal

"Ovih dana sam u inkubator stavio 400 jaja tako da pripremam sve što je neophodno kada se budu izlegle male prepelice. Ja vodim računa da leglo bude zdravo - da bude uvek kontrolisano od strane veterinara i uvek imam za to neophodnu dokumentaciju. Prepelice moraju biti zdrave kako bi jaja koja se najčešće koriste u svežem stanju bila bezbedna za upotrebu", kaže Jovkić, koji je inače po struci veterinarski tehničar.

Lekovita su samo oplođena jaja

On objašnjava da inkubiranje jaja traje oko 16 dana i da će uskoro imati od 300 do 350 mladih prepelica od kojih najčešće bude 60 odsto mužjaka. U kavez se stavljaju i muške i ženske jedinke da bi sva jaja bila oplođena, jer su jedino takva jaja lekovita, zbog tog obično na tri do četiri ženke ide jedan mužjak. Ne postoji način da se razlikuju oplođena od neoplođenih jaja, tako da je važno da vlasnik legla to zna i garantuje da su jaja kao takva lekovita.

Jaja sveža 15 dana

Jovkić tvrdi da je bilo slučajeva kada je period od trenutka stavljanja jaja u inkubator, rasta i razvoja mladih jedinki do trenutka kada su ženke postajale polno zrele i spremne da snesu jaje bio oko 45 dana. To su pojedinačni slučajevi, ali najćečešće ženke postaju polno zrele i nose jaja posle 40 dana života.

Jaja japanske prepelice lek budućnosti?

"Nosivost zavisi od uslova smeštaja što podrazumeva dovoljno svetlosti, adekvatnu temepraturu, uvek svežu vodu, kvalitetnu ishranu bogatu proteinima, koju ja često dopunjujem šargarepom i drugim povrćem. Takođe je važno da  prostorija i kavezi u kojima borave moraju biti uvek čisti. Jaja su potuno sveža 15 dana, nakon čega mogu da se čuvaju u frižideru do dva meseca, s tim da se prvih trideset dana mogu slobodno koristiti u svežem stanju, a nakon toga termički obrađena", kaže naš sagovornik i dodaje da se o lekovitosti ovih jaja mnogo zna te da bi svaka porodica za svoje potrebe trebala imati bar nekoliko prepelica koje bi im svakodnevno nosile jaja.

"Bolje đubriva od prepeličijeg - nema!"

Ilija kaže da nema problema sa prodajom, obzirom da jaja kupuju svi oni koji žele da podignu imunitet, da poprave svoje zdravstveno stanje i da se tačno zna, zavisno od vrste bolesti koliko i kada može da se konzumira jaja. Odrasli uzimaju na početku dva - tri, a kasnije do pet jaja dnevno. Cena jednog jajeta je 10 dinara, a prepelica koja ima 45 dana starosti kreće se oko 350 dinara, dok se mladi mužjaci prodaju po 150 dinara po jedinki.

"Ne treba zanemariti ni činjenicu koliko je kvalitetno đubrivo japanskih prepelica. Veoma je suvo i potrebno ga je potopiti u vodu, a nakon nedelju dana sa tom tečnošću koja služi kao prihrana može se prskati ili zalivati voće i povrće. Ja mislim da boljeg đubriva nema", tvrdi Jovkić, dodajući kako planira da se na salašu ozbiljnije bavi uzgojem prepelica jer su za ovaj posao zainteresovana i njegova dva sina, učenici Poljoprivredne škole u Futogu koji će kao i njihov otac biti veterinarski tehničari. 

Prepeličja jaja kao dodatni prihod

"Uzgoj prepelica je isplativ posao, nije čak ni zahtevan, a nisu potrebne ni velike investicije. To je ujedno i veoma lep posao, prepelice nam daju lekovita i hranljiva jaja, a sve to uz divnu pesmu mladih petlića koji kada zapevaju u horu mogu da nas razvesele, a ujedno teraju glodare daleko od kuće", kaže naš sagovornik. 


Tagovi

Japanske prepelice Uzgoj prepelica Prepeličija jaja Ilija Jovkić Imunitet


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.