Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noge krava
  • 07.03.2024. 07:30

Šepavost krava smanjuje proizvodnju mleka - koji su sve uzroci?

Problemi nisu vezani samo uz zdravlje papaka nego i druge delove nogu. Nekoliko je faktora koji dovode do značajnih gubitaka.

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 157
  • 37
  • 0

Brojnim je istraživanjima utvrđeno da su bolesti nogu vrlo čest uzrok, 10 do 15 odsto, prevremenog izlučivanja krava iz uzgoja. Proizvođači mleka premalo pažnje posvećuju kontroli i preventivi bolesti sistema za kretanje, navodi prof. dr sc. Antun Kostelić u stručnom članku "Uticaj zdravlja nogu krava na proizvodnju mleka", objavljenom u Zborniku predavanja XIV. 

Ističe da problemi koji uzrokuju gubitke nisu vezani samo uz zdravlje papaka nego i druge delove nogu kao što su na pimer tetive, ligamenti i zglobovi. Tako je na primer na jednoj farmi sa 450 krava utvrđeno da svaka životinja ima problema sa zdravljem nogu i to sa dve ili čak sa svim. 

Uzroci šepanja  

Dva su glavna faktora koji utiču na zdravlje nogu, a to su higijena poda i učestalost korekcije papaka. Pod prekriven mokraćom i balegom omekšava rožinu papka i kože, naročito u međupapčanom prostoru, pritom dolazi do infekcija koje uzrokuju bolnost i šepanje. Papci koje ne korigujemo redovno uzrokuju teže ustajanje i kretanje, zatim dolazi do promene težišta čime se opterećuju tetive i ligamenti. Dalje, prerasli papci (rožina) lakše pucaju i time postaju skloniji infekciji. 

Jedan od vrlo važnih faktora koji utiče na zdravlje nogu je hranidba, naročito koncentratom. Brojnim istraživanjima je dokazana povezanost subkliničke acidoze i pojave šepavosti kod krava (laminits).  

Gubici u proizvodnji 

Kada se govori o gubicima u proizvodnji mleka onda treba uzeti u obzir čitav niz problema koji se direktno i indirektno javljaju kao posledica šepanja. Krave koje šepaju teže se kreću, smanjuju konzumaciju hrane, duže leže, sklonije su mastitisima i kod njih se često javljaju poremećaji u reprodukciji. Utvrđeno je da one konzumiraju 16 odsto manje hrane (na bazi suve materije).

Da je zdravlje nogu povezano sa reprodukcijom govori primer sa farme koja ima preko 500 krava u laktaciji. Jedan od glavnih problema bio je visok stepen, preko 80 odsto tihog estrusa. Obilaskom farme je utvrđeno da veliki broj krava ima manje ili veće probleme sa nogama, naročito zadnjim, odnosno da u većem ili manjem stepenu šepaju. U slobodnom držanju mlečnih goveda jedan od znakova estrusa, a koje su radnici dužni da uoče, je zaskakivanje krava na druge krave. 

"Postavlja se pitanje, može li krava bolnih nogu, naročito zadnjim, ili preciznije šepava krava zaskočiti na drugu? Naravno da ne, pogotovo ako se još nalaze na vlažnom i skliskom podu kakav je u većini staja", odgovara Kostelić. 

Dalje, šepavost produžuje servis period (razdoblje od teljenja do ponovne oplodnje, op.ur.) i povećava rizik od pojave cisti na jajnicima naročito prvih 30 dana nakon telenja. Kao što je navedeno povećava se rizik i od pojave mastitisa zbog pada opšte otpornosti. Takve životinje duže leže što u kombinaciji sa lošom higijenom ležišta višestruko povećava mogućnost ulaska patogenih bakterija u vime. Iako se češće javljaju kod slobodnog načina držanja i u stajama u kojima su krave držane na vezu često dolazi do bolesti nogu. U prvom redu u vidu burzitisa i dekubitusa, a zatim i do drugih bolesti koje se dugoročno ogledaju padom mlečnosti. 

Dijagnoza šepanja 

Kostelić piše kako ovaj problem nije teško prepoznati, a zavisno od načina šepanja i položaju leđa delimo je na nekoliko stepena. Iskusni uzgajivači će i kod životinje koja se ne kreće prepoznati probleme na osnovu stava nogu i držanja leđa.  

Pravovremenim otkrivanjem povećava se stepen izlečenja, no na pojedinim farama zbog loše konstrukcije i higijene poda lečenje samo "gasi vatru", a glavni uzrok se ne uklanja. Tamo se kontinuirano javljaju dugogodišnji gubici u proizvodnji zbog bolesti koje se javljaju zbog šepanja.  

Program kontrole zdravlja i preventive 

Temelj zdravlja nogu, a naročito papaka je higijena i konstrukcija poda, redovna korekcija i pravilna ishrana. 

"Nažalost, na higijenu poda je vrlo teško uticati na pojedinim farmama zbog lošeg materijala, betona, zatim sistema za izđubravanje gde krave čim se pomere sa ležišta stoje u balegi i mokraći. Problem je i sklizak pod koji vrlo često dovodi do povrede zbog kojih krave trenutno moramo isključiti iz uzgoja", naglašava Kostelić te dodaje da prema nekim istraživanjima primena gumenih podova može smanjiti do 80 odsto bolesti nogu. 

Kako zeolit utiče na zdravlje krava i teladi?

Korekciju papaka na velikim farmama treba izvoditi kontinuirano, prema potrebi, a ne kada su papci prerasli.

"Poznata je izreka što ih češće korigujemo imamo manje posla", poručuje i dodaje da nakon korekcije, a najmanje dva puta nedeljno potrebno je koristiti kupke za papke na bazi modre galice. Danas se na tržištu nalazi čitav niz dezinficijensa za papke kao i sistemi za aplikaciju. 

Kao što je navedeno, i hranidba utiče na zdravlje papaka naročito kod životinja koje su hranjene velikim količinama koncentrata. U tom slučaju je bolest, kao što je kisela indigestija, jedan od faktora nastanka druge bolesti (lamitis) koja se ogleda šepanjem i padom mlečnosti. 

Važno je pravovremeno utvrditi šepavost kod krava jer time omogućavamo pravovremeno lečenje i visok stepen izlečenja, a samim time smanjujemo gubitke u proizvodnji.


Tagovi

Šepava krava Bolest nogu Šepavost Dijagnoza Preventiva šepanja Korekcija papaka Mlečne krave


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.